N'Gog za SportSport.ba: O BiH malo znam, ali zato imam Bosanca u klubu, odličan je...
Kroz igračku karijeru 29-godišnji David N'Gog je osim Liverpoola imao priliku još igrati za Paris Saint-Germain, Bolton, Swansea, Reims, Ross County... (Foto: EPA)

Nekadašnji nogometaš Liverpoola danas igra u - Mađarskoj

N'Gog za SportSport.ba: O BiH malo znam, ali zato imam Bosanca u klubu, odličan je... · Ekskluzivno

Ako ponekad mislite da život piše čudne priče i da se neke stvari samo vama dešavaju, onda ste definitivno u krivu. Sjetite se samo Davida N'Goga. Važio je za nadolazeću francusku zvijezdu, igrao za Liverpool, doslovno je svijet imao na dlanu..., no isti taj N'Gog danas je daleko od najveće scene i sjaja reflektora.

Rafael Benitez je nekada bio toliko oduševljen njime da je hvalio i Liverpoolove skaute: "Pronalaze igrače kakav je N'Gog, kvalitetne, a pristupačne..." Nije N'Gog ni bio toliko loš. Odigrao je za Liverpool čak 94 utakmice, postigao 20 pogodaka, ali preko Fernanda Torresa jednostavno nije mogao. Kad su Redsi zamijenili Španca sa Luisom Suarezom i Andyjem Carrollom, tada mladi N'Gog je shvatio da mu je vrijeme da ide.

I mijenjao je klub za klubom, kao na traci, a onda se ljetos odlučio skrasiti u Mađarskoj. U Honvedu iz Budimpešte. Saigrač mu je danas nekadašnji vezista Željezničara Đorđe Kamber, koji nam je upravo omogućio komunikaciju s N'Gogom. Potrebno je bilo s francuskim nogometašem samo dogovoriti datum i vrijeme, a već nakon nekoliko dana moglo se čuti: "Hallo! Are you there? (Halo. Jeste li tu?) Veza sa Mađarskom je iz nekog razloga bila veoma loša. N'Gog nas je na momente jedva čuo, ali je bez zanovijetanja izdvojio i više vremena nego što je prvobitno bilo dogovoreno...

"Otkud u Honvedu? Nakon što se završila epizoda u Škotskoj, gdje sam igrao za Ross County, pozvao me menadžer i rekao kako je ambiciozni klub iz Mađarske zainteresovan da me dovede. Nisam nešto mnogo znao o samom nogometu u toj zemlji, ali procijenio sam da bi to bio dobar izazov za mene i, evo, danas sam tu. Ne žalim", govori 29-godišnji N'Gog na početku razgovora za SportSport.ba.

Problema s prilagodbom, kaže nam, nije imao. Brzo su ga prihvatili svi igrači, ponajviše naš Đorđe Kamber.

"Srećom, nikakvih problema nisam imao. Budimpešta je lijep grad. Također, i igrači kao i stručni štab su me lijepo prihvatiti, tako da mi je zaista užitak igrati u Honvedu. Haha, sada sigurno čekate da kažem nešto više o Kamberu... Odličan je, on je naš kapiten. Sjajan je momak i veliki profesionalac, stvarno. Pravi vođa..."

Okušao se N'Gog u još nekoliko zemalja, ali posebna sjećanja ima na Englesku. Na Liverpool.

"Igrati za jedan takav s klub, s tako bogatom tradicijom, definitivno je neprocjenjivo iskustvo. Brzo shvatiš koliko si sretan što si dio toga. A još kad zagrmi legendarna himna... ma, naježiš se! Bilo je tu sjajnih nogometaša, ali mene je najviše impresionirao Steven Gerrard. Kakav je to igrač i profesionalac. Nevjerovatno. Može napraviti razliku sa samo jednim pasom, kompletan je, jedan od najboljih ikada."

O tadašnjem treneru Rafaelu Benitezu ima samo riječi hvale. 

"Rafa (Rafael Benitez, op.a) je jedan od najboljih trenera u Evropi. U to nema sumnje. Dovoljno je samo vidjeti kakvu karijeru ima, šta je sve osvojio... Uz to je i jedan sjajan taktičar, u svakom trenutku zna šta radi, a i njegovi treninzi su bili sjajni. Mogu samo reći da sam bio sretan što sam imao priliku sarađivati s takvim stručnjakom." 

Iako su mnogi mišljenja kako nije napravio karijeru srazmjernu talentu, N'Gog o tome ne želi pričati.

"Ne razmišljam o tome uopšte. Nije došao kraj, igram i dalje sa željom da napredujem iz dana u dan, a kada se jednog dana završi ova priča onda ću moći reći jesam li zadovoljan ili je moglo više. Takav sam čovjek. Jednostavno, živim u sadašnjosti."

U našoj zemlji, kaže, nikada nije bio niti zna šta o njoj.

"Ne, ne... Mislim da nikada nisam dolazio u BiH, niti znam nešto puno o vama (smijeh). Ono malo što znam saznao sam putem interneta, čitajući različite tekstove... Ali, kada mi neko spomene vašu zemlju, onda prvo pomislim na nogomet. BiH ima mnogo kvalitetnih nogometaša, i reprezentacija ostvaruje dobre rezultate, a svi znamo i ko su Džeko i Pjanić. Imate puno dobrih mladih igrača."

Nije na tome stao. Priznaje kako je oduševljen Džekinim kvalitetama.

"Igrao sam u Engleskoj kad i on, ali, eto, nismo se upoznali. No, ne trebate biti znalac da biste shvatili o kakvom se igraču radi. Kompletan je napadač, napravio je u karijeri ogromne stvari, tako da imam samo riječi hvale za njega."

Halilhodžića koji je trenirao njegov matični klub Paris Saint-Germain se slabo sjeća, ali zato kada mu spomenete Sušića...

"Bio sam veoma mlad kada je Sušić igrao za Paris Saint-Germain, ali naravno da mnogo znam stvari o njemu. Slušao sam razne priče... Znam da je velika legenda, da je dao mnogo golova i da je bio u svoje vrijeme fenomenalan igrač", podvukao je N'Gog na kraju razgovora za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi