"Ponosan sam na naš tim. Ima prostora za napredak, ali trebat će i vremena"
Većinski vlasnik upravljačkih prava FK Sarajevo veoma je zadovoljan urađenim poslom i ne žali za propuštenom šansom u evropskim takmičenjima.

Nguyễn Hoài Nam u intervjuu za SportSport.ba

"Ponosan sam na naš tim. Ima prostora za napredak, ali trebat će i vremena" · Intervju

E. Haračić

U godini koja je bila teška za sve klubove u BiH, FK Sarajevo osvojio je šampionsku krunu, te u aktuelnoj sezoni drži vrh tabele. Za sve navijače kluba, dupla kruna je cilj, šampionska titula u ovog godini imperativ. Nije to bez osnove, jer organizaciono, bordo klub je ispred svih konkurenata, a finansijska stabilnost koju osigurava inostrani vlasnik daje mogućnost svima u klubu da mirno rade svoj posao.

U doba korone, ta upravo ta stabilnost pokazuje se kao odlučujući faktor za preživljavanje i razvoj svih poslova, ne samo u fudbalu.

Gledajući realno, iako on to za sebe sigurno neće reći, Nguyễn Hoài Nam iako geografski najudaljeniji, najzaslužniji je za sve ono što je FK Sarajevo postiglo u posljednjih nekoliko godina. O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti FK Sarajevo, razgovarali smo upravo za gospodinom Namom, većinskim vlasnikom upravljačkih prava FK Sarajevo.

Na početku želim čestitati vama i narodu Vijetnama kao i svakom pojedincu koji je dao svoj doprinos u borbi protiv širenja koronavirusa u vašoj zemlji. Vijetnam je jedna od rijetkih zemalja na planeti koje su uspjele adekvatno odgovoriti izazovima pandemije i kolektivni uspjeh koji ste postigli vrijedan je divljenja. Ipak, moram vas pitati za zdravlje i kako se snalazite u „novom normalnom“?

„U dobrom sam zdravlju, hvala na pitanju i hvala vam na prilici da kažem da mi nedostaje vaš grad koji mi je u srcu. Također, želim iskoristiti priliku da se zahvalim svim ljudima koji su na prvoj liniji u borbi virusa širom svijeta. To su istinski heroji.“

Kako je globalna COVID-19 kriza pogodila biznis u Vijetnamu? Može li ovo što se dešava uticati na vaše investicije u FK Sarajevo, pogotovo ukoliko se rješenje ne iznađe uskoro i pandemija potraje?

„Vjerujem da COVID-19 utiče na svaki aspekt života u svakom kutku planete, ne samo na biznise. Zdravlje je sada više u fokusu, svijet se ujedinjava i brinemo se jedni o drugima. Sa organizacijskog nivoa, ovo je vrijeme kada trebamo pogledati unazad i iznaći bolje načine upravljanja. Vlasti u svakoj zemlji će također igrati značajnu ulogu, pomoć i podrška će biti potrebna preduzećima da prevaziđu ovaj krizni period. Kada je okruženje povoljno, novi izvori novca će biti generisani.“

Od našeg posljednjeg razgovora u Vijetnamu prošlo je tačno godinu dana i to godinu dana punih promjena, događaja i neizvjesnosti. Međutim, za Sarajevo se nije mnogo promijenilo. Vaš tim je prvak, ponovo. Vaš tim ove sezone igra odlično i može se reći da stvari idu po planu i pored teške situacije. Jeste li zadovoljni?

„Iz mog ugla, vrlo sam sretan s klubom i mislim da je učinak do sada odličan. Ali, imamo i dosta prostora za napredak jer je takmičenje zahtjevno, a ovo je utrka na duge staze. Moramo igrati dobro i moramo igrati još raznovrsnije. Vrlo je značajno zadržati zamah koji imamo.“

Na žalost, ova godina je dosta drugačija od ranijih i niste bili u mogućnosti doći na proslavu titule, kao što ste vjerovatno planirali. Ali, moram vas pitati, kako ste proslavili titulu?

„Imao sam fantastičnu neprospavanu noć, uživao sam u tituli sa bliskim prijateljima. Čitao sam dosta komentara i poruka od navijača iz Bosne i Hercegovine koji su mi pisali. Snimio sam i video poruku za njih. To su male stvari koje me čine sretnim. Fudbal povezuje ljude na emocionalnom nivou i ja zaista volim taj osjećaj.“

Da li su ljudi u Vijetnamu upoznati sa uspjehom koji ostvarujete ovdje u Bosni i Hercegovini?

„Iskreno, ne razmišljam mnogo o tome. Neki od mojih poslovnih prijatelja koji također imaju strast za fudbalom znaju.“

Siguran sam da ste gledali evropske utakmice Sarajeva. Tim je igrao dobro i čini se da su nijanse odlučivale o daljem plasmanu, pogotovo u utakmici sa Brestom. Žalite li za propuštenom šansom i što možda niste investirali u malo jači tim za ove utakmice? Mnogi navijači smatraju da je trebalo uložiti u jednog klasnog napadača i da bi se to vratilo prolaskom u grupnu fazu?

„Ja sam vrlo ponosan na svoj tim, dali su sve od sebe, ali nekad vam treba i malo sreće. Ljepota fudbala i jeste u tome što nekad možete pobijediti i ekipu koja je deset puta vrjednija. Potvrdu toga vidimo svakodnevno u svim ligama svijeta, tako da ne mislim da je to bio problem.“

Sve u svemu, da li ste zadovoljni ekipom? Nakon povrede Ahmetovića, sigurno ćete biti u potrazi za novim igračima tokom zimske pauze, ali da li planirate još neke promjene ili samo zamjenu za povrijeđenog napadača? Da li ste vi uključeni u proces izbora igrača i strategije za akviziciju pojačanja za prvi tim, te pozicije koje ćete pojačavati tokom prelaznih rokova? Jeste li zadovoljni poslom koji radi uprava kluba u sportskom segmentu?

„Moram dati jedan veliki aplauz za naš sportski sektor i naše trenere, uradili su fenomenalan posao da dignu prvi tim na jedan viši nivo. Razgovaramo mnogo, u stalnoj smo komunikaciji. U današnjem modernom fudbalu vidite da je konstantan pritisak na terenu sve popularniji. Danas igrač mora dobro da se snalazi na više pozicija i strateška diversifikacija je ključ za dominaciju u utakmicama.“

Tokom prošle godine, podržali ste promjenu trenera. Legenda FK Sarajevo Husref Musemić zamijenjena je Vinkom Marinovićem. Gledajući s ove distance na taj potez, moguće da je upravo to bio potez koji je donio Sarajevu šampionsku titulu. Kako danas vi gledate na to?

„Bivši trener i sadašnji trener obojica su donijeli klubu uspjehe. Cijenim njihov rad i svi gledamo prema naprijed ka najboljima u bosanskohercegovačkom fudbalu.“

Vaš tim ruši rekorde, igra dobro i pobjeđuje, ali kada pogledamo tabelu nakon 17. kola i dalje nemate dovoljnu bodovnu razliku nad ostalim ekipama da bi se govorilo o dominaciji koju neki navijači priželjkuju. Siguran sam da ste gledali i derbi sa FK Željezničarom, te da se slažete da je remi bio realan rezultat. FK Sarajevo raste i jača svake godine, ali to je proces koji je za neke navijače prespor. Imate li neki poruku za njih?

„Drago mi je da Sarajevo igra dobro i pored povreda, prevelikog broja utakmica i situacije sa koronavirusom. Ako želimo biti realni, u dvije godine koliko sam tu, postigli smo mnogo, čak više nego što sam ja očekivao. Pogledajmo neke druge lige, vlasnik Liverpoola kupio je klub 2010. godine i do sada imaju dvije velike titule, u 10 godina. Pep Guardiola otišao je u Manchester City sa zadatkom da osvoji Ligu Prvaka, a nisu došli ni blizu finala u pet godina. PSG troški ogromne novce da bude u Ligi Prvaka i najbolji rezultat koji su imali je drugo mjesto u posljednjoj sezoni. Želim reći da je naš progres odličan.

Slažem se da ima i dosta stvari u kojima trebamo još napredovati i za to će trebati vremena. Korak po korak. Tu ne govorim samo o rezultatima prvog tima, već i o Akademiji. Moramo graditi iz korjena i ja se nadam da će FKS Akademija biti destinacija za sve talente iz regiona. To je naša misija.“

FK Sarajevo je umalo postiglo dogovor sa opštinom oko stadiona Koševo, ali čini se da se lokalna politika umješala i pregovori su zaustavljeni. Kakav je status tih pregovora trenutno? Koji su bili glavni problemi koji su zaustavili dogovor i oko kojih pitanja se niste mogli dogovoriti? Jeste li i dalje zainteresovani za stadion Koševo ili ćete prebaciti fokus ka nekom drugom rješenju?

„Nemam sve informacije, ali znam da je Koševo naš dom i nadam se da će to postati trajno rješenje. To je i želja svih onih koji vole FK Sarajevo.“

Ukoliko postignete dogovor oko stadiona Koševo sa opštinom, a za mnoge ljude je još uvijek nepoznanica kako planirate vratiti investiciju koju biste uložili u stadion? Lokacija stadiona nije posebno atraktivna za biznise, dok s druge strane investicija mora biti ogromna. Ali, ozbiljan poslovan čovjek kakav ste vi, iskusan u poslu s nekretninama, mora imati neki plan. Možete li ga podijeliti s nama?

„Gledajući s poslovne strane napravićemo niz opcija, ali najviše će zavisiti od finalne odluke i uslova ugovora. Ukoliko je okruženje za investiciju dobro i uslovi pravi, zašto ne? Ovo je prilika za mene da uradim nešto sjajno za grad i mislim da bi to pokazalo i drugim stranim investitorima da je Grad Sarajevo spreman za pruži prave uslove za investicije.“

Kada smo razgovarali prije godinu dana, bili ste sasvim jasni u svom stavu da su Akademija i razvoj mladih igrača vaš top prioritet. Jeste li zadovoljni kako Akademija napreduje?

„Ove godine smo promovisali nekoliko igrača u prvi tim i oni su se predstavili u vrlo dobrom svjetlu. Neki su čak igrali ozbiljne role u utakmicama kvalifikacija za Ligu Prvaka što mislim da je rijetkost za igrače tog uzrasta. Akademiju moramo podići na viši nivo razvijajući nove vježbe i tehnike koje su prilagođene našim talentima. Pristup je veoma značajan. Mislim da je Bosna i Hercegovina velika baza mladih igrača, mi samo moramo da ih pronađemo i zaokružimo njihove vještine.“

Već sada imate nekoliko vrlo zanimljivih igrača iz Akademije kao što su Pidro, Salčin… Hoćete li ih izbaciti u izlog za prodaju već ove zime?

„Ja smatram da je to odluka sportskog odjela.“

Prije godinu dana, planirali ste razmjenu igrača između BiH i Vijetnama, Na žalost, pandemija je to zaustavila, ali planirate li u budućnosti realizovati taj plan?

„Sigurno. Nastavićemo kako smo planirali čim se pandemija stavi pod kontrolu.“

Imate li neke dalje planove za buduće investicije u FK Sarajevo?

„To zaista zavisi od okruženja i uslova za investiranje. Vidjećemo kako će ići.“

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Imate li neku dodatnu poruku za navijače FK Sarajevo?

„Zaista se nadam da će Bosna i Hercegovina staviti situaciju pod kontrolu uskoro i da će ljubitelji fudbala ponovo pjevati našu pjesmu na stadionu Koševo. Siguran sam da svima nama nedostaju ti trenuci. Hvala vam.“

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

GiS
Hvala gospodine Nam...Ziv i zdrav bio, da aBd udjemo i u tu cuvenu grupnu fazu
29 6
nedoni46
Neka nama naseg Nama
23 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi