Nigerijski nogometni savez suspendovan

Čeka li i nas ista sudbina?

Nigerijski nogometni savez suspendovan

Edmir Škorić

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) suspendovala je Nigerijski nogometni savez (NFF) do daljnjeg zbog uplitanja politike u rad nacionalnog Nogometnog saveza.

Podsjetimo da je predsjednik Nigerije Goodluck Jonathan, zbog lošeg nastupa reprezentacije na Svjetskom prvenstvu i ispadanja odmah u natjecanju po skupini, odlučio kazniti A-vrstu nenastupanjem na svim internacionalnim razinama do 2012. godine.

FIFA ima striktno pravilo prema kojemu se politika ne smije miješati u rad nacionalnih nogometnih saveza, pa je shodno  tome, nakon nekoliko upozorenja, suspendovala čitav Nogometni savez Nigerije.

"Suspenzija će trajati sve dok ne bude uredno izabran Izvršni odbor Nigerijskog nogometnog saveza (NFF) i dok isti ne bude u mogućnosti da svoj posao obavlja bez ikakvih smetnji. Tokom trajanja suspendije, NFF neće moći zastupati u bilo kojem regionalnom, kontinentalnom ili međunarodnom natjecanju, uključujući i klupska takmičenja, kao i prijateljske utakmice. Osim toga, ni NFF niti bilo koji od članova ili službenika tog Saveza ne mogu imati koristi od bilo kojeg programa razvoja FIFA-e", poručili su iz FIFA-e.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.