Nijemci ne mijenjaju plan unatoč najnovijim slučajevima oboljelih nogometaša

Cilj okončati sezonu koja se nastavlja 16. maja

Nijemci ne mijenjaju plan unatoč najnovijim slučajevima oboljelih nogometaša

E. Škorić

Njemačka je odlučila da nastavi sezonu u Bundesligi i 2. Bundesligi 16. maja, a ni najnoviji slučaj iz Dresdena očito neće pokvariti planove tamošnje nogometne vlade.

Zbog dva pozitivna testa ne COVID-19, cijela momčad drugoligaša Dynamo Dresdena mora u 14-dnevni karantin, zbog čega će morati da propusti naredne dvije utakmice, uključujući planirano gostovanje Hannoveru iduće nedjelje kada se vraća njemački nogomet.

"U poslednjih nekoliko nedelja uložili smo ogromne napore u pogledu kadra i logistike da bismo strogo sproveli sve propisane medicinske i higijenske mere", rekao je Dinamov sportski menadžer Ralf Minge.

„U kontaktu smo s nadležnom zdravstvenom vlašću i DFL-om (njemačka nogometna liga) radi koordinacije svih daljnjih koraka. Činjenica je da u narednih 14 dana ne možemo niti trenirati niti učestvovati u igri", dodao je.

Liga je izradila detaljan set pravila i smjernica za treninge i utakmice kako bi smanjila na minimum mogući rizik od prenošenja virusa, uključujući strogo testiranje. Međutim, pitanje kako odgovoriti na pozitivne testove je izvan ruke lige jer njemački zakon kaže da je bilo kakav odgovor na slučajeve pitanje je lokalne zdravstvene uprave.

Izvršni direktor DFL-a, Christian Seifert, rekao je za ZDF da i dalje ostaje cilj okončati sezonu na nogometnim terenima.

„Rekli smo od početka da je to nešto na šta moramo biti spremni. Trenutno, ovaj slučaj ne remeti naš raspored. DFL već duže vrijeme radi na ovom konceptu i uvijek smo naglašavali da lokalne zdravstvene vlasti odlučuju o svakom pojedinačnom slučaju. U drugoj ligi se tek treba odigrati 81 meč, ali dvije utakmice Dinamo Dresdena sada je nemoguće odigrati, no nama ostaje cilj da završimo sezonu", kazao je Seifert.

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

Liga je na čekanju od sredine marta zbog izbijanja koronavirusa koji je zaustavio nogomet širom svijeta, a napredak Njemačke budno prate i ostale lige.

DFL je u ponedjeljak saopćio da je zabilježio 10 pozitivnih slučajeva nakon testiranih1.724 igrača i osoblja iz 36 klubova prve i druge Bundeslige.

Top Komentari

user1583752673
Bravo Njemacke!
2 0
Zeleni_zub
To je karakter pobjednika
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi