"Nisu svi Hrvati bili protiv"

Dominković otvorio dušu

"Nisu svi Hrvati bili protiv"

Adnan Beganović

Dan nakon Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine član Predsjedništva FS BiH i odnedavno  predsjednik FS FBiH, Iljo Dominković, u razgovoru za SportSport.ba otvorio je dušu i iskazao nezadovoljstvo zbog odbijanja Statuta.

"Dan nakon Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine moje razočarenje je još veće. Doista ne mogu da vjerujem da nismo iskoristili priliku koju su nam pružila FIFA i UEFA. Jučerašnja sjednica bila je istorijska i to nije nikakva demagogija, a oni koji su glasi protiv Statuta sasvim sigurno su bh. fudbal vratili unazad", rekao je Dominković za naš portal i dodao:

"Mislim da su tek nakon prespavane noći, oni delegati koji su bili protiv usvajanja Statuta, svjesni šta su uradili. Očekuju nas sankcije nakon kojih ćemo se teško oporaviti. Doista mi je žao što je sve ovako završilo, ali delegati su iskoristili svoje demokratsko pravo i glasali su kako su glasali."

Gospodine Dominković, govorite kao da delegati H komponente nisu glasali protiv Statuta, odnosno, imam osjećaj da nam želite reći da ste Vi bili za usvajanje Statuta.


"Upravo tako. To su stvari koje se skrivaju i ja ne znam kome je to u interesu. Šest delegata iz reda hrvatskog naroda glasalo je za usvajanje Statuta i to se mora znati. Svjestan sam da ove moje riječi mnogima neće odgovarati ali tako stoje stvari. Četiri delegata iz Posavine, te dva delegata iz Livanjskog kantona glasali su za usvajanje Statuta, dok su dva delegata iz reda hrvatskog naroda bila suzdržana, dva iz Mostara nisu niti došli na Skupštinu, dok su protiv uisvajanja Statuta bili delegati iz Zapadnohercegovačke županije i Srednjebosanske županije. To je istina i to javnost mora znati. Delgati iz reda hrvatskog naroda koji su glasali za usvajanje Statuta su bili zadovoljni usvajanjem amandmana koji govori da na prvoj sjednici IO FS BiH za donošenje odluka treba 12 glasova. I meni je to bilo dovoljno i nikako mi nije jasno zašto su neki glasali protiv kada smo dobili taj amandman, ali opet ponavljam, to je bilo njihovo pravo", ističe Dominković.

Bili ste prisutni tokom svih razgovora vođenih sa delegacijama FIFA-e i UEFA-e, pa nas interesuje da li nas doista očekuje suspenzija ili još uvijek ima nade.

"Od samih početaka razgovora UEFA i Fifa su imale jasan stav i to su potvrdili u dva navrata pismenim putem. Na našu veliku žalost po svemu sudeći očekuje nas suspenzija, što samim tim znači da naši klubovi i reprezentacija neće moći igrati u međunarodnim takmičenjima. Po mojim informacijama do ponedjeljka ćemo znati konačnu odluku UEFA-e i FIFA-e", rekao je Dominiković.

"Za kraj razgovora želim ukazati na još neke stvari. Početkom Skupštine na istoj je bilo prisutno 56 delegata, da bi ih kod prvog glasanja bilo 55. Jedan je negdje ispario. Međutim, to nije sve. Nakon što su delegacije FIFA-e i UEFA-e napustile Skupštinu, delegati iz RS-a su tražili petominutni pauzu, no ista je trajala pola sata. Kada smo se vratili u salu i kada se glasalo za usvajanje Statuta, 27 delegata glasalo je za, 18 protiv, a 2 su bila suzdržana. Zbir svih glasova iznosi 47. Dosta čudno, zar ne? Na pauzi je 8 delegata nestalo. Ne mogu reći da bi ishod glasanja bio drugačiji da ovi nisu nestali, no doista je čudno kako za pola sata može nestati određeni broj delegata", dodao je Dominković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.