Njemačka otpala, drama u grupi 1

Evropsko prvenstvo

Njemačka otpala, drama u grupi 1

Adnan Beganović

Odigrana su dva susreta posljednjeg 3. kola u grupama 1 i 2 Evropskog rukometnog prvenstva. U grupi 2 Francuska i Island su remizirali (29:29), dok je Poljska u grupi 2 savladala Njemačku (33:32), te je tako zakomplikovala situacija u pomenutoj grupi.

Iako je dva kola prije kraja imala najveće izglede za plasman u završnicu Njemačka sigurno neće igrati u polufinalu, dok Poljska čeka rasplete posljednje dvije utakmice grupe 1 u kojoj se sada Danska nalazi na korak do borbe za medalju.

Poljska je većim dijelom susreta imala rezultatsku prednost i zasluženo je savladala Njemačku. Na odmor su izabranici Bogdana Wente otišli sa viškom od jednog gola (18:17), da bi sredinom drugog poluvremena imali prednost od četiri gola (28:24).

Međutim, Njemačka se nije predavala i uspjela je preokrenuti rezultat u svoju korist. Naime, u posljednje četiri minute njemački rukometaši ulaze sa prednošću od dva gola (31:29), no istu nisu uspjeli sačuvati. Dva isključenja u posljednjim momentima susreta koštali su Njemačku pobjede i plasmana u polufinale.

Kod Poljske najefikasniji su bili Kuchczynski i Bartosz Jurecki sa po 5 golova, dok su kod Njemačke najefikasniji bili Klein i Sprenger sa po 7 golova.

Francuska i Island su u susretu koji nije odlučivao o putniku u završnicu podijelili bodove. U prvom poluvremenu nešto bolji je bio Island, koji je na odmor otišao sa tri gola viška (15:12), da bi Galski pijetlovi na samom otvaranju drugog dijela preokrenuli rezultat u svoju korist (17:16).

U posljednjih 10 minuta izabranici Claudea Oneste ušli su sa prednošću od tri gola (27:24), ali Islanđanima je pripala sama završnica, pa je podijela bodova najrealniji ishod.

Kod Francuske najefikasniji su bili Accambray sa 10, te Detrez sa 4 gola, dok je Sigurdsson sa 5 golova bio najefikasniji kod Islanda.

EP, grupa 1, 3. kolo:
Njemačka - Poljska 32:33 (17:18)
NJEMAČKA: Hens 2, Gensheimer 2, Roggisch 1, Klein 7, Pfahl, Wiencek, Theuerkauf 5, Glandorf 2, Heinevetter (3 odbrana), Christophersen 1, Groetzki 1, Lichtlein (8 odbrana), Sprenger 7, Kaufmann 3, Haass 1. Trener: Martin Heuberger.
POLJSKA: Jaszska 3, Lijewski 4, Kuchczynski 5, Tkaczyk 1, Bielecki 4, Wisniewski 4, Wichary, Bartosz Jurecki 5, Michael Jurecki 2, Wyszomirski (9 odbrana), Tluczsynski 2, Jurkiewicz, Syprzak 3, Kwiatkowski, Zarembia, Orzechowski. Trener: Bogdan Venta.

EP, grupa 2, 3. kolo:
Francuska - Island 29:29 (12:15)
FRANCUSKA: Omeyer (12 odbrana), Karaboue, Fernandez 3, Narcisse 2, Dinart, Barachet, Guillaume Gille 1, Bertrand Gille 2, Joli 1, Honrubia 2, Karabatić, Accambray 10, Abalo 2, Sorhaindo 2, Detrez 4, Bingo. Trener: Claude Onesta.
ISLAND: Gustavsson (15 odbrana), Edvarsson (3 odbrane), Svavarsson 1, Kristijansson, Palmarsson 4, Ingimundarson, Hallgrimsson 3, Atlason 2, Olafsson 4, Sigurdsson 5, Gundmusson, Petersson, Jakobsson, Gunarsson 4, Karasson 4, Ragnarsson 2. Trener: Gudmundur Gudmundsson.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.