Njemačka pokazala najviše

Ostale su četiri najbolje reprezentacije

Njemačka pokazala najviše

60 utakmica je iza nas, ostale su još samo četiri i znaćemo ime novog svjetskog prvaka. Italija je ispala u prvom krugu, tako da je odavno sigurno kako ćemo imati novog svjetskog prvaka.

Za sedam dana u Johannesburgu ćemo gledati veliko finale. Ko će igrati u velikom finalu, teško je predvidjeti, jer niko nije mogao predvidjeti ni ove četiri reprezentacije koje su stigle do polufinala.

Najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka prvenstva je sigurno reprezentacija Urugvaja koja se nakon 40 godina plasirala u polufinale. Zemlja od tek nešto više od 3 miliona stanovnika nalazi se među četiri najbolje na svijetu, ispred favorita Brazila, Argentine, Italije, Francuske i Engleske. Jest da su bili dva puta prvaci, ali na ovom prvenstvu niko nije očekivao ovakav uspjeh.

Oscar Tabarez je odlično posložio momčad. Ipak, i pored nekoliko vrhunskih igrača koje imaju mnogi su od njih očekivali prolazak grupe i ispadanje u osmini finala. Ali, odigrali su odlično, rezultati ostalih selekcija su im se posrećili, pa su umjesto Argentine i Engleske igrali protiv Koreje i Gane, te se sasvim zasluženo našli u polufinalu.

Protiv Holandije im malo ko daje šanse, posebno nakon što je Luis Suarez dobio crveni karton protiv Gane. Ipak, realno gledajući, Robben i Sneijder nisu igrali protiv boljih odbrambenih igrača od Lugana i Godina na ovom SP-u, dok Mathijsen i Heitinga nisu igrali protiv boljih napadača od Forlana i Cavanija. Istina, Samuel Eto'o je veće ime, ali je trenutno van forme. Urugvaj, iako je Holandija favorit, može napraviti još jedan veliki rezultat.

Holandija konačno prava, takmičarska

Holandija danas ne igra onako lijepo kao ranijih godina, ali dana sigra dosta zrelije, zrelije nego ikada ranije. Napadačka igra bez previše obaveza u odbrani koštala je mnogo puta Oranje boljeg plasmana, pa je sada Bert van Marwijk odlučio promijeniti malo stvari. I danas igraju kratke pasove, ali s dosta više obaveza u odbrani.

Ukoliko uspiju zaustaviti Diega Forlana i Edinsona Cavanija, a Robben i Sneijder budu na nivou igara u Ligi prvaka, onda mogu do finala. U dosadašnjim utakmicama su odigrali onoliko koliko im je bilo potrebno, a zadnjih pola sata protiv Brazila pokazalo je da se radi o odličnoj reprezentaciji sposobnoj za najveće domete.

Njemačka je u dosadašnjem dijelu turnira pokazala najviše. Od reprezentacije koja je igrala na snagu pretvorili su se u reprezentaciju koja igra onako kako je nekada igrao Brazil. Uživanje u ljepoti. Mueller, Oezil, Podolski, Schweinsteiger i Klose igraju fantastično, pa će Španija morati dobro podići nivo svoje igre kako bi ih dobila.

Španija zasad ima rezultat, ali ne i igru koja ih je krasila na Euru prije dvije godine. Koncepciju im je poremetio neočekivani poraz na startu od Švicarske, ali iz utakmice u utakmicu podižu svoju formu. Igrali su protiv ekipa koje su se branile sa osam ili devet igrača, pa će možda protiv Njemačke, koja će također napasti, proraditi i njihov napad. David Villa ne može sam.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.