NK Čelik: Za svoj status se borimo čisto i pošteno!

Zvanično saopštenje kluba

NK Čelik: Za svoj status se borimo čisto i pošteno!

U Nogometnom klubu Čelik su na optužbe za pokušaj "kupovine" utakmice protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja odlučili odgovoriti zvaničnim saopštenjem, kojim su negirali navode.

Sa Bilinog polja poručuju da će se za svoj status i opstanak u Premijer ligi boriti isključivo na terenu - čisto i pošteno.

U nastavku pročitajte zvanično saopštenje NK Čelik koje prenosimo u cjelosti i bez korekcija.

"Nakon iznešenih tvrdnji novinara Jasenka Korjenića 5. aprila 2017. god. na regionalnoj televiziji N1 na račun Nogometnog kluba Čelik iz Zenice u kojima je klub optužen za pokušaj “kupovine” prvenstvene utakmice sa FK Mladost Doboj Kakanj, ovim putem prema javnosti, ali i gosp. Korjeniću iznosimo zvanični stav kluba.

Rukovodstvo Nogometnog kluba Čelik iz Zenice nije i neće učestvovati u bilo kakvim nečasnim radnjama koje pogađaju sport. Kao što je poznato cijeloj bosansko-hercegovačkoj javnosti, u Čeliku se rodila jedna nova priča koja je svojim angažmanom i iskrenošću obišla cijeli svijet, a Nogometni klub Čelik je kao jedini profesionalni članski klub u ovom dijelu Evrope u potpunosti posvećen principima pravednosti, transparetnosti i jednog časnijeg djelovanja u sportu tako da nećemo ostati ravnodušni na neistinite tvrdnje koje pokušavaju okaljati tu činjenicu pred cijelim regionalnim auditorijem koji je dobro upoznat s tim šta se i kako se sada radi u Čeliku.

Apsurdno je klub koji se u potpunosti posvetio saniranju lošeg stanja i radnji iz prošlosti optužiti za nečasne radnje, a s druge strane imati “saznanja” kao novinar i zaljubljenik sporta, a ne prijaviti ih nadležnim istražnim organima. Također, upravo je Nogometni klub Čelik nedavno javno upozorio javnost da ne želi učestvovati u bilo kakvim dogovorima ili “tapšanjima” koje navodno drugi pokušavaju progurati pa čak i po cijenu vlastitog rezultatskog neuspjeha – klub je veći od toga i želi se mjeriti isključivo sportskim rezultatom. Ovim putem savjetovali bismo gospodina Korjenića da se ime i renome, kako onaj novinarski, a tako i kluba čiji status pokušava promovirati simpatičnim dokumentarcima, grade strpljivim i napornim radom, njegovanjem vlastitog naslijeđa i promocijom stvarnih vrijednosti, a ne jeftinim i instant-potezima namijenjenim za mase i brzu slavu.

Vjerujemo da je gosp. Korjenić istupao u svoje ime, a nikako u ime FK Mladost Doboj – Kakanj i njegovog rukovodstva od kojeg također očekujemo javnu reakciju kada je već gosp. Mensur Mušija prozvan kao navodni izvor informacija. To su principi na kojima djeluje Nogometni klub Čelik – bez tajni, ponosan na ono šta predstavlja. Pa čak i ako se desi rezultatski neuspjeh, Čelik ostaje zauvijek i neće više biti u opasnosti da nestane sa scene kao drugi klubovi koji i egzistiraju samo zarad aktuelnog rezultata.

Rukovodstvo Nogometnog kluba Čelik ovim putem javno poziva novinara Jasenka Korjenića da u roku od 24 h na nekoj od regionalnih televizija koja ima jednaku gledanost, kao i ona na kojoj je nanio štetu našem klubu učini jednu od dvije naredne stvari:

a) javno i uz predočenje dokaza imenuje zvaničnika Nogometnog kluba Čelik koji je navodno pokušao dogovoriti kupovinu utakmice sa FK Mladost Doboj-Kakanj navodeći o kojoj utakmici se i radi i istovremeno tu informaciju prijavi nadležnom tužilaštvu te Nogometnom/fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine ili

b) povuče svoju prethodnu izjavu i uputi javno izvinjenje Nogometnom klubu Čelik i njegovim navijačima za iznešene tvrdnje kao i pismeno izvinjenje klubu koje će dostaviti lično ili poštom u prostorije kluba.

U slučaju da gosp. Korjenić u roku od 24 h od objavljivanja i dostave ovog očitovanja Nogometnog kluba Čelik ne učini jednu od prethodno navedenih stvari, suočit će se sa sljedećim sankcijama:

1) klupska press-služba će doživotno suspendovati gosp. Korjenića za izdavanje press-akreditacije na svim utakmicama u organizaciji NK Čelik i

2) klupska pravna služba će pokrenuti sudski postupak naknade štete pred nadležnim sudom za klevetu i narušavanje imena i ugleda kluba koja direktno limitira njegovu mogućnost da privuče nove sponzore u iznosu procijenjenom od klupske marketing-službe.

Ukoliko gosp. Korjenić prizna svoju grešku i na odgovarajući način sanira svoju klevetničku izjavu na predloženi način, bit će suspendovan na “samo” 2 godine jer smatramo da je gubitak kredibiliteta i povreda osnovnih etičkih principa sasvim dovoljna kazna za takvo postupanje koja će ga pratiti kroz ostatak karijere.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Gospodine Korjeniću, NK Čelik gradi svoje ime i renome decenijama i nastavit će to da radi u svim narednim generacijama, uključujući i Vaš grad – isti vrlo rado posjetimo pri čemu sa FK Rudar Kakanj imamo višedecenijsku saradnju. Svakako mislimo da će to biti slučaj i sa FK Mladost Doboj-Kakanj kada isti zaživi u kapacitetu kojem stremi na čemu mu Nogometni klub Čelik stoji na raspolaganju kao iskusniji u tom procesu. Preporučujemo Vam da svoje ime gradite na isti način, ali ne na štetu našeg kluba ili u korist Vašeg s kojim se asocirate. Naše ime nije stečeno preko noći, tako da ni drugima nećemo dozvoliti da ga pokušaju ukaljati takvim tvrdnjama. Ukoliko ste donedavno pratili “roštiljade” na stadionu onda i ostanite dosljedni takvim reportažama, a ozbiljne organizacijske sisteme poput našeg prepustite kolegama koje dijele naše vrijednosti – profesionalizam, čvrstinu stava i viziju boljeg i čišćeg sporta bez “zavrzlama” i zamuckivanja kada tvrdnje treba potkrijepiti dokazima.

Čelik će se izboriti za svoj status na terenu čisto i pošteno – Čelik zauvijek!".

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi