NK Omladinac '68: Borit ćemo se protiv nepravde

Spremaju tužbe za članove Izvršnog odbora NS TK

NK Omladinac '68: Borit ćemo se protiv nepravde

E. Škorić

NK Omladinac '68 iz Mionice oglasio se saopštenjem za javnost zbog činjenice da je Izvršni odbor NS Tuzlanskog kantona donio odluku kojom je, kako se navodi, načinjena ogromna šteta ovom klubu.

Omladinac '68 iz Mionice je završio prošlu sezonu kao drugoplasirani tim u Trećoj kantonalnoj ligi grupa Sjever, a kako niko nije iz Prve kantonalne lige prešao u Drugu kantonalnu ligu grupa Sjever, ostalo je upražnjeno mjesto. Prema Propozicijama takmičenja Drugih kantonalnih nogometnih liga TK-a, u viši rang bi trebao da uđe drugoplasirani tim Treće lige TK, što je u ovom slučaju Omladinac, no iz NS TK donijeli su odluku da u ligi ostane Izbor, koji je prethodno ispao iz Druge lige TK.

Uostalom, u saopštenju Omladinca možete pročitati o čemu se konkretno radi, a onda i sami donijeti zaključak. Iz ovog kluba poručuju da neće odustati od svojih prava i da će, svjesni koliko su oštećeni, poduzeti sve da se pravda zadovolji.

"Prvenstvena sezona 2017/18 na području NS TK još nije započela, a na pomolu je novi skandal čime se nastavlja ova negativna tradicija u ovom savezu. Naime, Izvršni odbor donio je odluku koja je u suprotnosti sa Statutom i Propozicijama takmičenja i nanio ogromnu štetu NK Omladinac '68 i općinskom nogometnom savezu Gradačac (ONS Gradačac). Prema Propozicijama Drugih kantonalnih nogometnih liga TK-a za sezonu 2016/17 (donesene 07.07.2016. godine) u članu 48. Stav 2 jasno stoji: Druge kantonalne nogometne lige grupe "Zapad", "Sjever" i "Jug" na kraju takmičarske 2016/17 godine napušta klub koji je zauzeo posljednje mjesto na tabeli, a u stavu 6. istog člana stoji: "Umjesto zadnjeplasiranog kluba, ako se dogodi da iz Prve kantonalne lige niko ne prijeđe u Drugu kantonalnu ligu TK-a po teritorijalnom principu, popunu će izvršiti drugoplasirane ekipe Trećih kantonalnih nogometnih liga grupa "zapad", "sjever"...", stoji u saopštenju Omladinca, u kojem još piše:

"NK Omladinac '68 iz Mionice, koji je u prethodnoj sezoni zauzeo 2. mjesto u Trećoj kantonalnoj nogometnoj ligi grupa "Sjever" očekivao je plasman u viši rang natjecanja s obzirom da niko nije prešao iz Prve antonalne lige u Drugu kantonalnu igu "Sjever". Međutim, tu na sevnu stupaju Adnan Fazlić i Izet Banda članovi Izvršnog odbora ispred opštinskih nogometnih saveza Gradačac i Brčko, koji samovoljno i nezakonito odlučuju da iz Druge kantonalne lige grupa Sjever niko ne ispada. Neshvatljivo je kako su Predsjednik Izvršnog odbora i Generalni sekretar uopće dozvolili da se na sjednici Izvršnog odbora raspravlja o ovoj temi, i kako je moguće da su iz grupe Zapad ušle dvije ekipe iz Treće u Drugu kantonalnu grupa Zapad, a iz grupe Sjever samo jedna ekipa iz Treće u Drugu ligu, iako su Propozicije sasvim jasne. U više navrata su iz NK Omladinac '68 kontaktirali NS TK i Generalnog sekretara Midhata Arnautovića kako bi dobili zvaničnu informaciju ali je nisu dobili do dan danas. Jedino su od članova Izvršnog odbora nezvanično saznali da je se gore spomenuti dvojac, bez odobrenja i znanja općinskih nogometnih saveza, dogovorio ko ostaje, a ko ispada. Razočarani ovakvim ponašanjem NK Omladinac '68 traži od ONS da reaguje i da zaustavi ovu zloupotrebu položaja i ovlasti. Nogometni savez općine Gradačac je na zahtjev uprave NK Omladinac '68 održao vanrednu sjednicu, te donio zaključak da se od Izvršnog odbora NS TK zahtijeva isključivo poštivanje Propozicija, ali ni nakon mjesec dana konačan rasplet ovog događaja se ne nazire. Takođe, pojedini klubvi i članovi IO NS općine Gradačac zgroženi su ovakvim ponašanjem i traže pokretanje odgovornosti i opoziv člana IO NS TK Adnana Fazlića".

"Dana 22. 07. 2017. godine održan je sastanak predstavnika Drugih kantonalnih liga TK-a i izvlačenje takmičarskih brojeva za predstojeću sezonu, a NK Omladinac '68 nije bio na spisku učesnika nego zadnjeplasirana ekipa iz prošle sezone. Predstvnici kluba su zahtijevali od Komisije za takmičenje odluku IO kojom se određuju učesnici Druge kantonalne lige Sjever, ali ni ovaj put odluku nisu dobili "jer je slučajno zagubljena i nije konačna". Frustrirani ovakvi neodgovornim i nedoličnim ponašanjem poručujemo da ćemo se boriti protiv ove nepravde i svih onih koji stoje iza nje i želimo da krivci budu propisno sankcionisani. Prvo su na redu žalbe odgovarajućim organima unutar Nogometnog  saveza, a zatim i pokretanje građanske tužbe protiv odgovornih osoba", navodi se u saopštenju tima iz Mionice. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi