Nogomet se uveliko mijenja: Mlada Nizozemka od sljedeće sezone igra s muškarcima

Odobrio Nogometni savez Nizozemske

Nogomet se uveliko mijenja: Mlada Nizozemka od sljedeće sezone igra s muškarcima

E. Škorić

Nogometni savez Nizozemske dao je zeleno svjetlo projektu koji će nogometašicama omogućiti da igraju protiv nogometaša.

To do sada naranvo nikada nije viđeno, ali Nizozemci žele u profesionalnom nogometu izjednačiti pripadnice nježnijeg pola s muškarcima.

Devetnaestogodišnja Ellen Fokkema bit će prva nogometašica koja će zaigrati s muškarcima, pa će pojačati redove četvrtoligaša VV Foarut.

Bude li uspješan taj proejkat, očekuje da još neke njene koleginice krenu istim putem. Najprije u Nizozemskoj, a onda možda i u nekim drugim zemljama svijeta.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

"KNVB je primjer raznolikosti i jednakosti. Vjerujemo da bi za sve trebalo da bude mjesta u svim dijelovima nogometa. U ovom slučaju to je lijep sportski izazov koji ne želimo da blokiramo. Zbog toga smo se odlučili za ovaj eksperiment. Iskustvo sa ovim izazovom će nam reći da li je to moguće ostvariti i, na osnovu toga, ćemo podnijeti zahtjev za promjenom pravila", navodi se u saopštenju Nizozemskog nogometnog saveza.

"Savez me je uvek savetovao da igram sa muškarcima što je duže moguće, pa što i ovo ne bi bilo moguće? Veliki je izazov, ali me to samo dodatno uzbuđuje. Ne mogu da vam kažem kako će proći, ali sam veoma sretna što mogu da učestvujem u ovom eksperimentu", rekla je mlada nogometašica koja će 'probiti led'.

Top Komentari

Maatija
jedva cekambda je kakav muski fikne nogom il raznese u duelu da skonta da je pogriješila fuj sranja feministickog
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi