Noka preuzeo reprezentaciju Slovenije

Sjajan potez čelnika slovenačkog rukometnog saveza

Noka preuzeo reprezentaciju Slovenije

Adnan Beganović

Ono što se šaputalo mjesecima danas je postalo stvarnost. Čelni ljudi rukomenog saveza Slovenije izabrali su bosanskohercegovačkog stručnjaka Zvonimira Noku Serdarušića za selektora nacionalnog tima.

Zvonimir Noka Serdarušić potpisao je ugovor sa slovenačkim rukometnim savezom do 2012. godine, odnosno do kraja Olimpijskih igara u Londonu.

Nakon što je potpisan ugovor bivši trener Kiela za slovenačke medije je rekao:


"Žao mi je što Vam se ne mogu obratiti na Slovenačkom jeziku, ali brzo ću naučiti. Zadnji 20 godina bio sam trener u Njemačkoj. Nakon razlaza sa Kielom imao sam mnogo ponuda od velikih evropskih klubova, ali ja sam želio voditi reprezentaciju. Prva razmišljanja o preuzimanju slovenačke reprezentacije pojavila su se kad mi je Vid Kavtičnik govorio o kvaliteti slovenačkog rukometa. Veliki broj igrača poznajem i veselim se radu sa tim momcima. Mislim da ćemo se dobro slagati i napraviti dobar rezultat".

Zvonimir Noka Serdarušić rođen je 2. septembra 1950. godine u Mostaru gdje je i napravio prve rukometne korake. Iz mostarskog Veleža došao je u sarajevsku Bosnu, a iz Bosne seli u bjelovarski Partizan, s kojim je pet puta bio prvak države. Iz Bjelovara igrački put ga vodi u Njemačku, odnosno Kiel, a nakon samo jedne sezone provedene u ovom klubu seli se u Fuchse, gdje ostaje do kraja karijere. U dresu nacionalnog tima bivše nam zajedničke države odigrao je 72 utakmice.


Nakon što je završio igračku karijeru Noka je započeo trenersku karijeru i to opet u svom Mostaru, odnosno Veležu. Nakon dvije godine provedene na klupi Veleža, Noku put vodi u Metković gdje se zadržava tri godine. Iz Metkovića odlazi u Njemačku gdje mu je prvi klub bio Bad Schwartau iz kojeg 1990. godine odlazi u Flensburg. Tri godine na klupi Flensburga protekle su veoma brzo, a Noka je tražio nove izazove. Na njegovu adresu stigla je ponuda iz tada ne baš uspješnog Kiela. Naš stručnjak istu prihvata i započinje pisati istoriju ovog kluba i evropskog klupskog rukometa u cjelini. Za 15 godina provedenih na klupi Kiela osvojio je 10 naslova prvaka, 4 njemačka Kupa, 3 Kupa EHF, 3 Superkupa i Ligu prvaka. Prošle godine dolazi do nesporazuma sa vodstvom Zebri, te Noka uvijek dosljedan svojim vizijama napušta klub i nakon gotovo godinu dana bez posla, danas preuzima Sloveniju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije