"Novi statut će se usvojiti 99,9%"

Skupština N/FSBiH 16. jula o budućnosti bh. fudbala

"Novi statut će se usvojiti 99,9%"

Na Skupštini Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, zakazanoj za 16. juli, biće poznato da li će krovna kuća bh. fudbala početi (konačno) raditi po ustrojstvu koje nalažu UEFA i FIFA ili će N/FSiH biti suspendovan.

Naime, nije nikakva tajna kako su predstavnici UEFA i FIFA protekle sedmice boravili u Sarajevu samo s jednim ciljem: Uvjeriti domaće fudbalske vlastodršce kako će svaka nesaradnja i nekooperativnost u vezi novog prijedloga statuta N/FSBiH rezultirati sankcijama, pa i mogućim isključenjem iz međunarodnih fudbalskih federacija.

Velike šanse da se usvoji statut


Kako tvrdi dobro informisani izvor SportSport.ba, šanse da se na sjednici Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine izglasa prijedlog statuta koji je nametnula UEFA su "99,9 odsto"!

"Šanse da se novi statut usvoji su 99,9 odsto. Ovo vrijeme do Skupštine UEFA i FIFA će iskoristiti za dodatne pritiske i ostalo je još samo par kozmetičkih detalja i kompromisa da budu dogovoreni. Mislim da je usvajanje novog statuta već završen posao", tvrdi naš izvor.

Benz "zavrtao ruke"


Predstavnik UEFA-e Marcel Benz djelovao je prilično veselo prilikom obraćanja javnosti, te diplomatskim riječnikom, svojstvenim za birokrate, uvjeravao javnost kako prijedlozi UEFA i FIFA donose samo dobro za bh. fudbal, što je svakako tačno. Međutim, Benz i ostatak delegacije iz UEFA i FIFA sasvim je drugačije djelovao tokom maratonskih sastanaka sa ovdašnjim fudbalskim čelnicima.

Benz i društvo jasno i prilično glasno su do znanja stavili kako međunarodne fudbalske asocijacije više nemaju ni trunke strpljenja za beskonačno odugovlačenje i nesprovođenje odluka u N/FSBiH.

Jedan predsjednik prioritet


UEFA i FIFA kao prvi prioritet navode ukidanje institucije Predsjedništva i uvođenje jednog predsjednika. Dalje žele po svaku cijenu spriječiti samovolju ovdašnjih članova tijela N/FSBiH kojima je postala navika da ne dolaze ili napuštaju bitne sjednice, blokirajući tako donošenje odluka zbog privatnih ciljeva i razloga. Također, FIFA i UEFA žele dovesti u rad finansijsko poslovanje unutar N/FSBiH, koji je vođen dosadašnjom politikom doveden na rub bankrota.

Da bi bili sigurni da će se njihove odluke sprovesti u djelo, iz UEFA i FIFA su najavili svoj dolazak dan prije održavanja Skupštine N/FSBiH, kada će obaviti razgovore sa delegatima Skupštine.

UEFA i FIFA su shvatili da se ovdje, kod nas, dogovor najbrže postigne po principu "zavrtanja ruke". Drugačije izgleda ne ide.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.