Novi Zeland savladao Finsku u utakmici bez značaja
Foto: EPA.eu

Mundobasket, grupa C, 5. kolo

Novi Zeland savladao Finsku u utakmici bez značaja

Košarkaška reprezentacija Novog Zelanda u susretu 5. kola grupe C bez rezultatskog značaja savladala je selekciju Finske rezultatom 67:65, i tako upisala svoju drugu pobjedu na Mundobasketu.

Susretom koji nije odlučivao ni o čemu, obzirom da su obje ekipe prije 5. kola izgubile sve šanse za plasman u dalju fazu takmičenja, u prve tri četvrtine dominirao je Novi Zeland.

Predstavnik Okeanije vodio je većim dijelom susreta, ali je dobra igra Finske u posljednjem periodu utakmicu učinila zanimljivijom. Iako su do ovoga susreta oba tima imala po tri poraza i jednu pobjedu, utakmica je bila zanimljiva obzirom da su oba tima željela drugu pobjedu u grupnoj fazi.

Iako su Finci u finišu zaigrali nešto agresivniju odbranu, Novi Zeland je uspio sačuvati prednost koju je gradio tokom većeg dijela meča. Tri minute prije kraja utakmice Finska je smanjila prednost na četiri poena zaostatka, a ta predsnost mogla je biti i manja da je Lee pogodio za Finsku iz izgledne pozicije. Ipak trica Novozelanđana u narednom napadu utišala je Fince. 

S druge trane na minut i 30 sekundi prije kraja trica Koponena je vratila Fince totalno u igru, a nakon tehničke greške Finska je stigla do zaostatka od sve pola koša. Na 18 sekundi do kraja Koponen je promašio za vodstvo, a isti igrač promašio je šut za produžetke sa zvukom sirene.

Najefikasniji igrač na susretu bio je Novozelanđanin Fotu sa 18 ubačenih poena, dok je jedan manje ubacio Finac Lee.

Na Mundobasketu sutra je dan odmora, a Svjetsko prvenstvo se nastavlja utakmicama osmine finala u subotu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.