Numanović: SFK 2000 Sarajevo je cijenjen kolektiv u Evropi

Igračica i generalna sekretarka kluba

Numanović: SFK 2000 Sarajevo je cijenjen kolektiv u Evropi

E. Škorić

Azra Numanović, rođena 7. marta 1990. godine u Zvorniku, već osam godina radi u administraciji SFK 2000 Sarajevo na poziciji generalne sekretarke. 

Uporedo s tim, Azra već 12 godina nastupa za najtrofejniji ženski klub u regionu. Kao igračica osvojila je 12 titula prvaka BiH, nastupala je u UEFA ligi prvaka za žene, za U-19 reprezentaciju BiH, a sakupila je i oko desetak nastupa za seniorski tim sa državnim grbom. Ipak, kruna njenog angažmana u sportu do sada stigla je u toku sedmice, kada je Azra dobila poziv od strane Evropske klupske asocijacije (ECA) da se priključi radnoj grupi za ženski fudbal.

"Prije svega, veliko je priznanje što je SFK 2000 Sarajevo ušao u ECA-u u ženski komitet, jer su uglavnom članice istog klubovi koji imaju visok rejting i koji postižu vrhunske rezultate u evropskim klupskim takmičenjima. Obzirom na uspjehe koje ostvaruje SFK 2000 Sarajevo, prisustvovali smo prvoj konferenciji za ženski fudbal u Barseloni sredinom mjeseca marta. Naš klub su predstavljala tri predstavnika, Samira Hurem, Valentin Ilievski i ja, a nakon toga je stigao poziv da budem dio radne grupe, zbog čega sam izuzetno ponosna i sretna. Sama radna grupa će raditi konkretno na zadacima i na promjenama u ženskom fudbalu u Evropi i SFK 2000 Sarajevo će imati priliku da direktno utiče na promjene u ženskom fudbalu."

Na samoj konferenciji, predstavnici SFK 2000 Sarajevo imali su priliku da razgovaraju sa osobljem najboljih evropskih klubova.

"Bilo je zaista odlično i za nas predstavlja jedno veliko iskustvo. Imali smo priliku da direktno razgovaramo sa predstavnicima klubova poput Wolfsbruga, Bajerna, Čelzija, Tventea i drugih. Svakako, i pored same konferencije, razgovarali smo sa predstavnicima ECA-e i FIFA-e. Zaista, velika evropska imena su prisustvovala samoj konferenciji i razgovarali smo o samom radu u ženskom fudbalu, poteškoćama sa kojima se susrećemo, te smo slušali predavanja o takmičarskom kalendaru. Imali smo priliku da obiđemo trening kamp Barselone. Pomenuti klub posjeduje i ženski klub, koji koristi iste terene i objekte kao i muški klub. Zanimljiv oblik saradnje, koji nam je donio novu sliku i ideje gdje želimo biti u budućnosti."

U poređenju sa najboljim evropskim klubovima, SFK 2000 Sarajevo zauzima visoko 27. mjesto prema UEFA rang listi.

"SFK 2000 Sarajevo trenutno se nalazi na 27.  poziciji evropske rang liste, a kada se usporedi sa muškom, jasno je šta taj plasman znači. Izuzetno smo cijenjen kolektiv u Evropi i visoko rangirani. Uzimajući u obzir da smo prije četiri godine bile na 17. mjestu, imamo prostora za napredak. Na korak smo do plasmana u najboljih 20 klubova, a za taj korak nam je potrebno poboljšanje uslova."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti