Nurkić: Napokon! Jedva čekam prvi nastup za Cedevitu

Transfer ipak završen: Nurkić i zvanično igrač Cedevite

Nurkić: Napokon! Jedva čekam prvi nastup za Cedevitu

Jusuf Nurkić, centar reprezentacije BiH i igrač koji je tokom fenomenalnog košarkaškog ljeta privlačio najviše pažnje, kako bh-sportske javnosti pa tako i selektora Aleksandra Petrovića od danas je i zvanično član hrvatskog viceprvaka Cedevite. Naš igrač je potpisao ugovor na četiri godine.  

 

Iako je ovaj MVP EP u Sarajevu (U-18), pravi predvodnik mlade generacije naših šampiona divizije B, već početkom proljeća postao stanovnik Zagreba i stalno lice u prostorijama KK Cedevite, administrativne poteškoće u neusaglašenost stavova između kluba iz Hrvatske i Zlatoroga Laškog priječile su put da Nurkić bude i u službenom zapisniku utakmica koje Cedevita ove sezone već igra. 

 

Uglavnom, Jusuf Nurkić od danas je i službeno član Cedevite i sa velikom mirnoćom može planirati svoju daljnju košarkašku karijeru. Konačno su stavovi između Laškog i Cedevite usaglašeni i jedan od najvećih evropskih košarkaških talenata već od naredne utakmice može konkurisati u sastavu Maljkovićevog tima.

 

"Napokon je sve rješeno, odšteta je dogovorena"

 

Odličan je to bio razvoj situacije, kako za Nurkića i Cedevitu tako zasigurno i za bh košarku, ali i za naš sport u cjelini.

 

"Trebalo je sve biti gotovo krajem septembra, ali nedostajali su određeni papiri pa je tako sve završeno danas. Nisam smio igrati zbog licence, čitava stvar je zapela na razgovorima oko odštete koja je napokon dogovorena.

Sad je sve rješeno i ne bih se vračao na tu temu, bitno je da je gotovo", rekao je Nurkić u današnjem razgovoru za SportSport.ba odmah nakon završetka prelaza koji je prijetio da se prometne u splet otežavajućih okolnosti po karijeru našeg igrača.

 

Iako Nurkić sve ovo što prije želi ostaviti iza sebe, ipak je želio dodati i ovo.

 

"Napokon sam sretan što sam se riješio Miloša Šporara zbog koga sam sjedio na klupi! (Šporar je bio trener juniora Laškog, od ove sezone prvi strateg seniorskog tima op.a) Može se reći da je on jedini razlog da sam otišao iz Laškog. 

A sve ostalo, za mene će to biti divan period u mojoj karijeri. To je stvarno prekrasno mjesto i ljudi koji žive tamo i sa kojima sam bio okružen su stvarno super. Tri prekrasne godine u Laškom uvijek će zauzimati posebno mjesto u mom srcu."

 

"Želimo šampionske krune u Hrvatskoj i u ABA ligi i prolaz grupe u Euroligi"

 

U raspoloženju igrača čiji je nastup u prvom timu reprezentacije BiH još prošle zime nagovjestio selektor Petrović zaista se osjetilo veliko olakšanje nakon ovako završenog posla.

 

"Nakon što je sve ovo rešeno i sad kad sam i zvanično igrač Cedevite osećaj je fenomenalan.

Samim tim što sam potpisao za klub koji se takmiči u Euroligi mislim da sam izabrao pravi tim s obzirom da je ovo moja prva seniorska sezona i siguran sam da je Cedevita najbolji izbor.

Ekipa je fenomenalna, prihatili su me stvarno odlično, svi su susretljivi prema meni, svi mi pomažu kako na terenu tako i van terena.

Treniranje sa takvim igračima i takvim trenerom, mislim da nije potrebno govoriti o kvalitetu jer je to na najvećem nivou i veoma drago mi je da sam tu gde jesam.

Klupske ambicije nikad ne manjkaju pa tako i ovdje. Radi se naravno o napadu na šampionske krune kako u državnom prvenstvu tako i u ABA ligi, želje kada je u pitanju Euroliga završavaju se na prolazu u drugi krug. 

Očekivanja su velika i trudit ću se da maksimalno pomognem klubu i ekipi pri ostvarivanju tih rezultata. Jedva čekam prvi nastup za novi klub!"

 

"Ja sam igrač Cedevite i o posudbi ništa ne znam"

 

Selektor Aleksandar Petrović je odmah nakon završetka kvalifikacija rekao kako je izuzetno zainteresovan vidjeti minutažu Nurkića u narednoj sezoni, dodajući kako mu nije toliko bitno u kojem bi klubu "wonderkid" naše košarke došao do iste. Pitali smo Nurkića, da li je on možda upoznat u ovakav mogući rasplet situacije.

 

"Ja sam igrač Cedevite i o posudbi ništa ne znam. To jeste ja igram u Cedeviti i tu je kraj svih debata. Svi dobro znamo ko je Božidar Maljković. 

Moje je da treniram i da iskoristim svaku njegovu ponuđenu priliku što je najbolje moguće" rekao ne Nurkić na kraju razgovora za naš portal.

 

Možda će se takva ponuđena prilika za nastup ukazati već protiv Crvene zvezde koja će biti gost Cedevite u utakmici 4. kola ABA lige 14. oktobra.

 

Nadamo se prvim seniorskim minutama Jusufa Nurkića. Svi mi, a posebno selektor Aco Petrović. Kako je i sam rekao - Nurkić je budućnost bh košarke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.