Nusmir Fajić: Zavolio sam Velež, pobjeda nad Zrinjskim je kao pet drugih

Napadač Rođenih za SportSport.ba

Nusmir Fajić: Zavolio sam Velež, pobjeda nad Zrinjskim je kao pet drugih · Intervju

Nusmir Fajić je, bez ikakve dileme, danas jedan od najboljih igrača BH Telecom Premijer Lige. Ovaj snažni 33-godišnji napadač jedan je od onih za koje vrijedi platiti kartu i jedan od onih koji u svakom momentu na terenu može napraviti nešto što će prelomiti utakmicu. Kao nedavno protiv FK Borac kada je u sudačkoj nadoknadi sjajno primio pas Muharema Čivića i poderao mrežu golmana gostiju Kukrike.

Fajićeva zasluga za povratak Veleža premijerligašku pozornicu i za odlične rezultate na njoj je nemjerljiva. Usudili bismo se reći i jedan od najboljih igrača koji je navukao dres ovog kluba još od 1992 godine i početka rata u našoj zemlji. Ove sezone Nusmir nije najbolji strijelac Veleža ali velika većina pogodaka koje je postigao Brazilac Brandao došli su upravo nakon njegovih asistencija i akcija koje je on kreirao. Razgovor sa sjajnim špicem mostarskih Rođenih, nažalost, morali smo početi s temom koja ovih dana kroji gotovo sve vijesti na Zemlji.

Nusmire, zbog koronavirusa je obustavljeno skoro svako relevantnije sportsko natjecanje u svijetu pa i naša Premijer Liga. Kako komentiraš sva ova aktualna događanja?

"Sigurno da su se ljudi u našem savezu vodili po primjerima iz većeg dijela Evrope" - otpočeo je Fajić razgovor za SportSport.ba i dodao:
"Ostalo je samo par liga koje nastavljaju s natjecanjem i mislim da je to ipak pravi potez. Sigurno je da će kao i u svemu uvijek biti onih koji su nezadovoljni ovim stanjem koje je na snazi ali drukčije ne može. Sad ćemo odmoriti koji dan, nastaviti s treninzima i osluškivati situaciju, čekati nadam se skori nastavak prvenstva".

Je li po tebi malo nelogična odluka lokalnih vlasti koje zabranjuju treniranje sportskim kolektivima dok istovremeno tržni centri i noćni klubovi rade kao da se ništa ne događa?

"Sigurno da jeste. Ova pauza, koliko god ona trajala, odrazit će se na našu spremu. I kad radiš nešto sam i spremaš se, to je drukčije nego kad radiš s ekipom. Izgubit ćemo dosta svi, to je neminovno, a sad ko će se najbolje snaći kad se sve nastavi, vidjet ćemo. Vidim da kafići, tržni centri i noćni klubovi normalno rade...sad, u čemu je stvar, nije moje da komentiram".

Hajdemo mi na lakše teme. Od početka proljetnog dijela prvenstva Veležu je krenulo sjajno?

"Jeste, kako smo završili jesenji dio, tako smo i nastavili sada. Dvije pobjede uz neriješen rezultat u Tuzli gdje smo također mogli uraditi nešto više, a da jesmo sad bi već bili u ravnopravnoj borbi za izlazak u Evropu. No međutim, ni ovako nije loše, dapače. Ukoliko se prilika ukaže sigurno ćemo je iskoristiti. Sad prije svega moramo ovu stanku iskoristiti što bolje možemo, kad počnu treninzi da opet budemo na nivou kakvom smo bili do ovih događaja. Bude li tako nema razloga da ne nastavimo s ovako dobrom igrom i rezultatima te se svakako možemo nadati lijepim stvarima".

Posljednju pobjedu protiv Borca koju si potpisao ti svojim golom, poprilično ste burno proslavili i ti i suigrači, ali i cijeli stadion?

"Da, cijeli tok meča smo mi bili ti koji smo dominirali, držali loptu, stvarali šanse. Oni su faktički iz jedine prilike koja je došla kao plod naše greške postigli taj pogodak koji nam je svima, počev od nas igrača, pa preko navijača jako teško pao. Međutim nismo se predavali i uspjeli smo tu činjenicu da smo bili bolji u svim segmentima naplatiti u kasnoj fazi utakmice. Bila bi velika šteta da nismo, ovako smo zabilježili zasluženo pobjedu koja će nam, kad god da se prvenstvo nastavi, biti od velike koristi za mirniji nastavak i izazove koji dolaze".

Ne možemo ne spomenuti ni šefa struke Feđu Dudića koji radi odličan posao na klupi Veleža. Imao si priliku i igrati u istom timu sa svojim današnjim trenerom. Je li malo neobično da je dojučerašnji suigrač danas tvoj trener?

"Sigurno da jeste, nerijetko se sjetim tog perioda otprije 10,11 godina kada smo skupa sjedili, pili kafe i pričali o nekim drugim temama. Feđa je pravi stručnjak koji je 100% posvećen trenerskom poslu. Radi zaista odlično, treninzi su mu vrhunski kao i komunikacija s igračima. Od njegovog dolaska atmosfera u svlačionici je vrhunska i sigurno da će on još mnogo napredovati. S njim smo već ostvarili cilj postavljen pred nas a on je bio ostanak u ligi. Sada ćemo svi skupa pokušati uraditi nešto više do kraja sezone a onda ako Bog da, od ljeta i iduće sezone u prvenstvo krenuti s još većim ambicijama".

Velež raste i infrastrukturalno a i rezultatski. Na adresu kluba za tebe su u pauzi dolazile ponude sa strane. Nusmire, vidiš li se i u budućnosti kao dio ove nedvojbeno lijepe priče koju pišeš skupa s Veležom?

"Naravno da jesam. Ja sam u klub došao još dok je bio u Federalnoj ligi, prepoznao sam tu priču i vidim da nisam pogriješio. U međuvremenu se izdogađalo dosta toga pozitivnog, na pravom smo putu da imamo vrhunski stadion, plasman u Premijer Ligu je ostvaren a evo i u njoj ostvarujemo odlične rezultate. Istina je da sam imao ponuda no mene ugovor za Velež veže još godinu i pol dana i koncentriran sam samo na to. Polako ulazim u te neke poznije godine igračke karijere i ne bih imao ništa protiv da ovdje ostanem do kraja i završim karijeru u Veležu".

Prošao si dosta u nogometu, s Mariborom igrao i utakmice pretkola Lige Prvaka. Vidiš li u bližoj perspektivi sebe i svoj Velež u evropskim natjecanjima?

"Da, igrao sam dosta tih evropskih utakmica koje su jedna dimenzija više. Velika mi je želja da s Veležom zaigram u evropskom natjecanju. Ponavljam, odradili smo zacrtani plan što se tiče ove sezone i ostanka u ligi. Postoji plan i ambicija da se u idućoj sezoni izbori Evropa, a bila bi mi velika čast da ovim navijačima koji su se u prošlosti nagledali tih velikih evropskih utakmica priredimo veliko zadovoljstvo i vratimo Velež i na tu evropsku scenu".

Mostar je pomalo specifična sredina koja ne privaća baš svakoga na način na koji je prihvatio tebe. Nije lako postati ljubimcem ovdašnjih navijača, a tebi je to pošlo za rukom, imaš neki poseban "klik" s mostarskom publikom?

"Pa moram priznati da je tako od samog mog dolaska u Velež. Imao sam i dotada uspješnu karijeru, iskreno kažem, mogao sam i tada s lakoćom naći neki unosniji angažman u Premijer Ligi, no odlučio sam se za ovu priču koja je planirana da Velež vrati na stare staze slave i zaista nisam pogriješio. Ta prva sezona bila je zaista odlična, izborena je Premijer Liga, zabio sam dosta golova i zaista zavolio ovaj klub. Drago mi je da su navijači to prepoznali i da cijene. Ja se trudim sve to vratiti na terenu i veselim se budućnosti i vjerujem da ćemo skupa imati još mnogo razloga za slavlje".

Razgovarati s igračem Veleža ili Zrinjskog a ne dotaći se gradskog derbija praktički je nemoguće. Ukoliko bude sve u redu, još jedan gradski derbi je pred nama, ovaj put na stadionu pod Bijelim Brijegom?

"Da budem iskren, dok nije došao trenutak odigravanja utakmice između nas i Zrinjskog i nisam nešto osjetio da je taj susret posebniji od drugih. Imao sam nesreću da u vrijeme prvog derbija u prvom dijelu prvenstva budem ozlijeđen i propustim ga. Sve do druge utakmice na našem stadionu nisam osjetio koliko to znači ljudima ovdje. Zasigurno posebna utakmica i sigurno najdraža pobjeda. Možda je malo glupo reći, no čini mi se da je pobjeda nad gradskim rivalom teža nego pet drugih pobjeda. Pamtim još slavlje poslije one pobjede, bilo je neopisivo. Da, pred nama je još jedan derbi, ovaj put u gostima. Kao i u svakoj utakmici i tu se nadam pozitivnom ishodu. Pokazali smo dobru igru i u prvoj utakmici koju smo nesretno izgubili autogolom našeg kapetana Zvonića. Sad smo u puno boljoj situaciji, jako smo se digli. S druge strane Zrinjski ima sjajan tim i obzirom da ta utakmica dolazi pred sami kraj prvenstva, moguće je da u toj utakmici ulog bude prilično velik jer može odlučivati i o naslovu prvaka ili plasmanu u Evropu".

Ukoliko bude sve u redu i prvenstvo se nastavi, kako vidiš konačni rasplet Premijer Lige?

"Ne znam šta da kažem, sada je nova situacija. Sarajevo je sigurno bilo u prednosti, ne samo zbog bodova, nego su bili u dobroj seriji, dobili su neke teške utakmice. Sad ne znam kako će se ovo netreniranje i neigranje odraziti na timove u BiH. Jedno je sigurno, a to je da kad se i ako se prvenstvo nastavi, da će raspored biti jako zgusnut. Ipak, najviše šansi dajem Sarajevu prvenstveno zbog činjenice da njihovi konkurenti Željezničar i Zrinjski igraju i Kup, tako da će oni biti u prednosti nad njima jer će oni jednu, dvije srijede biti slobodni dok će Željezničar i Zrinjski do kraja sezone neprestano biti u ritmu srijeda-subota. Iako imaju širok igrački kadar, tu će biti akumuliranog umora, Sarajevo će biti odmornije i uz prednost koju imaju vidim ih na kraju na tronu".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Evo Nusmire, na kraju razgovora, imaš li još što da dodaš na sve?

"Nemam ništa posebno. Osim toga što bih htio pozdraviti naše navijače i reći im da ništa ne brinu. Poručujem im da ćemo mi i u ovoj situaciji trenirati, ponašati se profesionalno i kada se nastavi prvenstvo da ćemo opet biti pravi. Njihova podrška nam puno znači i iza rezultata koje pravimo sigurno je dosta i njihove zasluge. Pozivam ih, da kada se prvenstvo nastavi i dalje na utakmice dolaze u što većem broju i da nastavimo zajedno slaviti nove uspjehe" - kazao je sjajni napadač Veleža Nusmir Fajić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BobPaisley
...ovaj izgleda kao da mu je 53,a ne 33 godine.
1 22
Starmo1922
Grande Nusmir!
17 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti