Očekivane pobjede Turske i Hrvatske, težak poraz Češke

U prvim utakmicama Eurobasketa

Očekivane pobjede Turske i Hrvatske, težak poraz Češke

M. Maksimović

U prvim utakmicama Evropskog prvenstva košarkašica, prve bodove osvojile su reprezentacije Turske, Crne Gore, Hrvatske i Bjelorusije koja je neočekivano deklasirala Češku.

U grupi A prvi dan je prošao prema očekivanju. Jelena Dubljević je vodila selekciju Crne Gore do pobjede protiv Slovačke. Ova košarkašica USK Praga je utakmicu zaključila sa 20 poena, 8 skokova, 4 asista, dok je Crna Gora slavila 77:63. Slovakinje su pale u završnici treće i početkom četvrte dionice.

Turkinje su svoj posao završile do polovine treće četvrtine kada odlaze na +18. Ukrajinke su u drugom poluvremenu postigle 20 poena, Quanitru Hollingsworth (15 poena) nisu mogle zaustaviti.

Hrvatska je dugo lovila Litvu, sve do 30 minute, kada serijom 9:2 prelazi u vodstvo.U posljednjoj dionici napravljena je prednost od sedam poena za ukupnih 88:79 Hrvatske. Prvo ime reprezentacije Hrvatske bila je Iva Slišković sa 19 poena.

Pomalo neočekivano, Bjelorusija je u drugom susretu ove grupe razbila Češku sa ogromnih 60:39. Prvu četvrtinu su Bjeloruskinje dobile 21:5, Čehinje su upjele donekle smanjiti svoj zaostatak, ali su se onda opet počele raspadati u posljednjih pet-šest minuta.Bjeloruskinje su u sedam minuta napravile 17:6.Yelena Leuchanka je postigla 14 poena, baš kao i Michaela Zrustova, ali su Čehinje šutirale za dva nevjerovatnih poena 15/50, za tri poena 1/15.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.