Od skupljača boca na ulici do slavnog Old Trafforda

Zanimljiva priča Antonija Valencije

Od skupljača boca na ulici do slavnog Old Trafforda

Midhat Šljivak

Život profesionalnog fudbalera nije nimalo lak i mnogi moraju proći kroz sve i svašta kako bi na kraju postali vrhunski igrači.

Većina svjetski poznatih fudbalera iza sebe ima neku određenu priču, no rijetki su oni čija bi se prošlost mogla ispričati i kroz filmsko platno.

Jedan od onih čija je priča posve nevjerovatna i potresna je fudbaler Manchester Uniteda Antonio Valencia.

Ekvadorac već osam godina nosi dres jednog od najvećih klubova svijeta, a prije nešto više od deceniju i po sve je bilo potpuno drugačije.

Za život je Valencia zarađivao sakupljajući boce na ulicama rodnog Lago Agrija, da bi ih potom njegov otac prodavao kako bi zaradio nešto novca da prehrani porodicu. Život je bio jako težak za ovu porodicu, ali je Antonio oduvijek imao jedan san - postati profesionalni fudbaler. A, postao je više od toga. Postao je legenda Ekvadora i jedan od najbolih fudbalera ove zemlje u povijesti.

Valencia usprkos teškoj situaciji nije odustajao od svog sna. Silno je želio postati fudbaler i tako olakšati život porodici, a ubrzo je dobio šansu da trenira u omladinskim kategorijama El Nacionala.

Potom je uslijedio ogroman napredak.  Treneri su vidjeli veliki potencijal u njemu i nakon dvije godine dobio je šansu u prvom timu, gdje je pokazao sav talenat koji posjeduje i bilo je već tada jasno da je sakupljanje boca prošlost. 

San je nastavio da se ispunjava u Evropu. Otišao je Valencia u Villarreal, pa potom u Recreativo i postao je prepoznatljiva ličnost u Ekvadoru.

Život mu se potpuno promijenio odlaskom u Englesku 2006. godine. Potpis za Wigan je nešto najbolje što je napravio u životu, a tri godine kasnije je obukao dres velikog Manchester Uniteda, san velikog broja dječaka koji "ganjaju" loptu od malih nogu. Ni Valencia nije mogao vjerovati da ga tako veliki tim želi dovesti.

"Sjećam se trenutka kada mi je Steve Bruce rekao da me želi Manchester United. Nisam mu vjerovao jer se često šalio sa mnom. Ipak, uvjerio me da je to istina i za nekoliko dana sam gledao u oči velikog Sir Alexa Fergusona. Taj osjećaj se ne može opisati. Ni moja mi porodica nije vjerovala da ću igrati u Unitedu", rekao je Valencia.

Ekvadorac je proteklih sezona bio prepoznatljiva ličnost Uniteda. Mnogi igrači su prošli kroz Old Trafford, a on je uvijek bio tu. Do sada je odigrao 270 utakmica za Crvene đavole i uspio je protivničku mrežu zatresti 21 put.

Potražite više informacija na temu Premier league:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi