Odlazak u Premier ligu ostaje san: Britanska vlada nikada ne bi dopustila dolazak 21-godišnjaka

Smatralo bi se to podrškom nuklearnom programu

Odlazak u Premier ligu ostaje san: Britanska vlada nikada ne bi dopustila dolazak 21-godišnjaka

Edmir Škorić

Han Kwang-song najperspektivniji je nogometaš iz Sjeverne Koreje, no nije uspio opravdati očekivanja čelnika Juventusa nakon što je doveden iz Cagliarija.

21-godišnjak je rođen u Pjongjangu (Sjeverna Koreja) 1998. godine, a 2017. godine stigao je u Evropu. Tada je potpisao za Cagliari, zatim igrao u Perugiji na posudbi i na koncu potpisao za Juventus. Ipak, u Torinu nije dobio šansu, tek dva puta se pojavio na utakmicama prvog tima i to kao rezerva i uglavnom je igrao za U23 ekipu Stare dame.

Nakon što su u Juventusu uvidjeli da nije kalibar za njihovu momčad, prešao je početkom januara ove godine u katarski Al-Duhail za pet miliona eura i čini se, mada je i dalje mlad i perspektivan, da ga ne čeka neka velika igračka karijera.

Zanimljivo da ga već dugo kroz karijeru prati i veliki sjevernokorejski vođa Kim Jong-un. Ovaj diktator ljubitelj je nogometa, a počeo je da navija za Cagliari zbog Hana, kojeg je podržavao, ali isto tako mu je na neku ruku i prepreka. Mundo Deportivo je ranije pisao kako Kim Jong-un "glumi oca" Hanu i uvijek je želio potpunu kontrolu nad svime, uključujući i na karijeru mladića.

Zbog činjenice da je iz Sjeverne Koreje, mladom nogometašu je ostala uskraćena mogućnost da zaigra u engleskoj Premier ligi... Njega su ranije željeli Arsenal, Everton i Liverpool, ali prepreka je bila činjenica da bi ugovorom Han bio obavezan dio novca slati nazad u Sjevernu Koreju, a to bi se protumačilo kao "finansiranje i podrška nuklearnom programu Sjeverne Koreje od strane britanske vlade".

"Pod trenutnim sankcijama UN-a novac koji je upućen sjevernokorejskoj vladi ozbiljno bi se smatrao podrškom nuklearnom programu za tu zemlju. Taj transfer neće se dogoditi sve dok sankcije UN-a ostanu na snazi", kazao je Udo Merkel, stručnjak za sjevernokorejski sport i predavač na sveučilištu u Brightonu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Upitan da li bi britanska vlada blokirala takav potez, odgovorio je: "Mislim da je to najvjerojatniji scenarij."

U međuvremenu, Kim Jong-un je živ i zdrav, iako je bilo glasina da je umro. Zdravstveno stanje Kima Jong-una postalo je tema u svjetskim medijima kada se 15. aprila nije pojavio na proslavi godišnjice rođenja njegovog djeda Kima Ila Sunga, osnivača Sjeverne Koreje.

Top Komentari

zvjezdan10
Šta je sa onim nema politike u sportu? Rasizam?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi