Donijela Španiji titulu svjetskog prvaka, pa podigla dres - svi su bili oduševljeni

Junakinja u Španiji

Donijela Španiji titulu svjetskog prvaka, pa podigla dres - svi su bili oduševljeni

Edmir Škorić

Ženska nogometna reprezentacija Španije danas je postala svjetski prvak nakon što je u finalu Svjetskog prvenstva sa 1:0 pobijedila Englesku.

Nogometašice Španije je u Sydneyu došla zasluženo do velikog trofeja. Junak je bila kapiten Olga Carmona, koja je postigla jedini gol na meču u 29. minuti.

Špankinje su tako prvi put u historiji stigle do naslova svjetskih prvakinja. U proteklih osam izdanja turnira najuspješnije su bile nogometašice Sjedinjenih Američkih Država, koje su četiri puta bile svjetske prvakinje – 1991, 1999, 2015. i 2019. godine.

Njemice su pobijedile dva puta (2003. i 2007. godine), a Norvežanke (1995. godine) i Japanke (2011. godine) po jednom.

Oglasi

Prije finalne utakmice, odigrana je utakmica za treće mjesto, a Švedska je došla do bronzanog odličja jer je dobila domaću selekciju Australije sa 2:0.

No, da se nakratko vratimo na špansku junakinju. Ona je nakon gola Engleskoj podigla dres i ispod pokazala poruku.

Na majici je pisalo "Merchi", što se moglo teško pročitati u direktnom prijenosu, jer je poruka ispisana crnim flomasterom na crvenoj majici, ali Mundo Deportivo je objavio da je bila posveta majci prijateljice nogometašice koja je preminula nedavno.

Poruka Olge Carmone na majici

Emotivna poruka Olge Carmone, na dan koji će ući u historiju. U isto vrijeme, to je 'deja vú' kada se prisjetimo Iniestine posvete Daniju Jarqueu nakon što je postigao gol koji je Španiji donio Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Spomenuta nogometašica Reala proglašena je najboljom igračicom finala. Španija je inače prva ženska reprezentacija koja je osvojila U-17, U-20 i seniorsko svjetsko prvenstvo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi