Oliver Kostić: BiH može dogurati daleko

Pomoćnik Joana Plaze u Žalgirisu za SportSport.ba

Oliver Kostić: BiH može dogurati daleko

Oliver Kostić je košarkaški stručnjak iz susjedne Srbije. Dugo vremena bio je pomoćnik legendarnom Svetislavu Pešiću Kariju, a sada sa Joanom Plazom pravi podvige u Litvaniji, u redovima Žalgirisa. 

Žalgiris je ove sezone hit u Euroligi, koja je tajna uspjeha ekipe iz Kaunasa?

 

Žalgiris je ove sezone u svoje redove okupio veoma kvalitetne i iskusne igrače. Pre svega povratak braće Lavrinovič kao i Kaukenasa pokazao se kao odličan potez, izbor američkih igrača je bio pun pogodak a kad se tome dodaju i tzv. starosedeoci Jankunas, Popović, Javtokas, Klimavičius, kao i mladi nadolazeći igrači poput Kuzminskasa, Lipkevičiusa, Delaša i Juskevičiusa dolazimo do osnove za dobru igru i rezultat. Svakako, to nije dovoljno. Kocept tj. filozofija rada trenera Plaze kao i entuzijazam i posvećenost koji je on doneo sa sobom, doveli su do izvrsne hemije unutar tima pa je rezultat posledica toga.

 

Jedna od ključnih stvari je da vas zobiđu povrede?

 

Veoma važan faktor u stvaranju jednog tima i pobednčkog niza je izostanak povreda. Ekipu je gotovo na samom startu zadesio peh sa povredom Javtokasa a nedugo zatim i Klimavičiusa. Kada se to desi jednom timu, neophodno je da svaki igrač uloži dodatni rad i napor da se takav hendikep prevaziđe. Mislim da smo u tome uspeli i tim je veoma dobro kompenzovao taj nedostatak. Osim sitnih povreda koje su nažalost deo svakodnevice, nadamo se da do kraja sezone tim neće trpeti velike promene.

 

Kada možemo očekivati povratak Klimavičiusa i Javtokasa?

 

Javtokas je na putu povratka u tim ali je nezahvalno praviti prognoze. Svi se u klubu nadamo da će se njegov potpuni povratak u tim desiti što pre jer je njegov kvalitet i doprinos timu neizmeran. Što se Klimavičiusa tiče njegov oporavak teče dobro, ali obzirom na stepen povrede, rehabilitacija će trajati duži period. 

 

TOP 16 fazu ste otvorili protiv Panathinaikosa, Crveni su pali u Pireju, malo je nedostajalo da porazite i drugog velikana.

 

Ovaj tim je u prvoj fazi pokazao da može pobediti bilo koga i na bilo kom terenu. Trener Plaza želi stvoriti jedan pobednićki mentalitet, gde pre svega želimo pokazati svim protivnicima da će im biti veoma teško osvojiti bodove u našoj dvorani. Već smo pokazali kakve su naše ambicije na svim gostujućim terenima.

 

Koliko je Arvydas Sabonis uključen u rad kluba i da li posjećuje treninge ekipe? Kakav odnos ima sa igračima?

 

Sabonis je jedan od simbola litvanske košarke. U ovom trenutku kao predsednik litvanske federacije veoma je angažovan, tako da uglavnom posećuje naše utakmice kad god mu to prilike dozvoljavaju. U Žalgirisu ima poziciju počasnog predsednika i svaki njegov savet je neizmerno važan za sve u klubu, posebno za igrače.

 

Ukoliko ste pratili kvalifikacije za Eurobasket, da li može komentar na igre Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine?

 

Činjenica da su se sve bivše jugoslovenske republike kvalifikovale za evropsko prvenstvo u Sloveniji pokazuje koliki je kvalitet koncentisan u ovom delu Evrope. Taj rezultat raduje i sigurno će doprineti daljem razvoju i popularizaciji košarke na ovim prostorima. 

 

Srbija je igrala sa puno oscilacija u kvalifikacijama ali je najvažniji plasman. Ukoliko se izvuku pouke iz kvalifikacija i otklone slabosti Srbija će biti pretedent na najviši plasman. Crna Gora je uprkos izostanku velikih zvezda pokazala izvanrednu igru i visok nivo. Očekujem da će sa velikim ambicijama igrati na prvenstvu. 

 

Bosna i Hercegovina je pokazala u kvalifikacijama da je veoma kompetitivna i ako u najjačem sastavu bude igrala na prvenstvu, može dogurati daleko.

 

Da li ste upoznati sa žrijebom za Eurobasket u Sloveniji?

 

Čini se da je grupa B u kojoj se nalaze gore pomenute reprezentacije najteža. Međutim,rano je davati komentare, jer vrlo je bitno u kakvim će sastavima timovi otići na prvenstvo.

 

Po vašem mišljenju koliko može reprezentacija Bosne i Hercegovine u izuzetno teškoj grupi i gdje treba tražiti svoju priliku?

 

Rezultat Makedonije na prošlom prvenstvu počevši od prve faze, pokazuje da biti favorit na papiru nije dovoljno za pobedu. Tim koji se bori svih 40 minuta na utakmici može da se nada i na kraju da pobedi. Isti je recept i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

 

Litvanija je promijenila okosnicu ekipe, ali su još uvijek izuzetno jaki, kakav roster Litvanaca očekujete u Sloveniji? Da li će se na Eurobasketu pojaviti Valančiunas i Kleiza?

 

Litvanija je dobila novog selektora. Kvaliteti i iskustvo Kazlauskasa su poznati. Sigurno treba očekivati promene u rosteru zbog smene generacija ali i u igri njihovog tima. Košarka je druga religija u Litvaniji i odnos igrača prema nacionalnom timu je zadivljujući. Nesumnjivo je da će igrati u najjačem mogućem sastavu, ukoliko povrede ne spreče nekog od kandidata, ukljućujući i zvezde poput Kleize i Valančiunasa.

 

Radili ste dugo sa Svetislavom Pešićem, Zvezda, Dynamo, Roma. Koliko se razlikuje Pešićev i Plazin pristup, treninzi, vođenje ekipe?

 

Puno je sličnosti i ali i razlika. Ono po čemu bih rekao da su slični je generalno, posvećenost timu i energija pretočena u mnogo sati rada na terenu, puno detalja i istrajnost u konceptu i principima, izgradnja pobedničkog mentaliteta igrača i tima u celini. Uže gledano, agresivna odbrana, kontranapad i timska igra u fazi postavljenog napada. Svaki od njih ima svoju filozofiju i različit način rada i pripreme tima.

 

Pratite li dešavanja u ABA ligi, Zvezda i Partizan su dvije pobjede iza apsolutnog iznenađenja prvenstva Igokee.

 

Redovno pratim dogadjanja u ABA ligi i koristim svaku priliku da odgledam neku utakmicu. Liga je ponovo dobila na draži, puno je kvalitetnih timova i neizvesnih utakmica. Svakako, Igokea je najprijatnije iznenađenje ali iz kola u kolo potvrdđuju da nije reč o iznenađenju već je posredi kvalitet. Partizan i Zvezda su na korak iza, ali ni drugi timovi ne zaostaju. Ima još puno da se igra i treba očekivati neizvesnu završnicu lige.

 

Da li ćemo vas u skorijem periodu vidjeti na klupi nekog tima u ulozi glavnog trenera?

 

Spreman sam za ulogu glavnog trenera ali sve u svoje vreme. U ovom trenutku, u potpunosti sam posvećen ulozi i obavezama koje imam u stručnom štabu.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti