Omladinci Bosne kale se u KK Royal

Ostvarena saradnja KK Bosna i KK Royal

Omladinci Bosne kale se u KK Royal

M. Skaka

Košarkaški klub Bosna će u novoj sezoni ostvariti saradnju sa jednim novim, noformiranim klubom.

Bosnini mladi košarkaši kalit će se u idućoj sezoni u dva ranga takmičenja. Kako kaže generalni sekretar omladinskog pogona KK Bosna Sead Pešto, juniori (1996. godište) biće članovi novormiranog košarkaskog kluba Royal Bosna i igraće  A-2 ligu, dok će igrači generacije 1994. i 1995. nastupati u rangu više (A-1 liga) na posudbi u ekipi Bošnjaka iz Hadžića.

"Nakon desetak godina, riješit ćemo jedan od najvećih problema KK Bosna i dati šansu talentiranim igračima da se kale u seniorskoj košarci prije nego što počnu igrati seniorske utakmice za Košarkaški klub Bosna", kaže Pešto, te dodaje da je za učešće u A-2 ligi sve dogovoreno sa Košarkaškim klubom Royal iz Sarajeva koji će u A-2 ali i svim ostalim rangovima takmičenja nastupati pod imenom Royal Bosna. 

"Zahvalni smo ljudima iz Košarkaškog kluba Royal koji će iz ove saradnje izaći bogatiji za kompletnu juniorsku ekipu Košarkaškog kluba Bosna. Svi detalji o saradnji su dogovoreni i jedva čekamo početak sezone. Na ovaj način riješićemo jedan od najvećih problema, a to je finansiranje mlade momčadi za koje u prethodnim godinama niko u klubu nije imao osjećaj dok se novac trošio na isluzene igrače iz drugih klubova. Ovo je sasvim sigurno kamen temeljac  razvoja Košarkaškog kluba Bosna. Dogovaramo saradnju sa jos nekim mladim igračima koji će nastupati za Royal Bosnu, a nadamo se i nastupu zajedničkoj juniorskoj ligi koju  Košarkaški savez pokreće od ove sezone.", kaže Pešto.

"KK Royal je mlad sportski kolektiv formiran 2013. godine s idejom afirmacije mladih igrača iz cijele Bosne i Hercegovine.", kaže Almir Bradić predstavnik KK Royal.

"Najvažnije je tim igračima omogućiti dobre uslove za rad, a to smo već obezbijedili, jer imamo obezbijedjene termine za treninge dva puta dnevno u jednoj od gradskih dvorana, kvalitetne trenere, i bezgraničnu želju i volju mladih igrača i KK Royal i KK Bosne. Najlogičnije je ostvariti saradnju sa simbolom ovog grada i BIH, a to je svakako Košarkaški klub Bosna. Na taj način obezbjedjujemo Royalu najbolju promociju i uslove za razvoj, a mladim, perspektivnim igračima Bosne omogućujemo najkvalitetniji stručni rad, veliki broj utakmica, a tako i uslove da stasaju kao budući prvotimci Bosne.", kaže Bradić.

"KK Bosna ima najbolje mlade igrače, a mi imamo ono što oni trebaju - način kako da tim igračima omogućimo da nastupaju na što više utakmica i napreduju. Trenera i igrače smo posudili na određen period iz KK Bosna što će u ovom momentu omogućiti i nama i njima da zajedno napredujemo, te da zadržimo našu djecu u domovini, da povećamo kvalitet domaćih liga i, što je najvažnije, da momci ostanu pod okriljem KS BIH. Naravno svi igrači imaju u svojim ugovorima klauzulu po kojoj se u svakom momentu mogu vratiti u matični klub, a to je KK Bosna. I još jedan, izuzetno važan segment naše strategije jeste, da u radu s mladićima insistiramo na školovanju. Kako i nadimak oduvijek kaže, naši igrači su „Studenti”!"

Ambicije kluba u narednom periodu

U prvoj sezoni osnovna ambicija je promocija kluba i cjelokupnog projekta u A-2 ligi, a nakon želja je plasman za stepenicu više. Ekipu će voditi povratnik u redove Studenata, Damir Zeljković, koji je prije dvije godine obavljao i dužnost šefa stručnog štaba prve ekipe Bosne. On je od aprila ove godine vodio juniorsku ekipu Bosne koja je u stvari i predmet ovog ugovora.

Kondicioni trener je Elvir Zametica, bivši trener kadetske reprezentacije i KK Bosne, a sada jedan od nezamjenjljivih poluga u KK Royal.

Sead Pešto je podsjetio i na saradnju KK Bosna sa KK Bošnjak iz Hadzića koja traje već nekoliko godina, a planirano je da ove godine bude intenzivirana i da 6 ili 7 igrača nastupaju za Košarkaški klub Bošnjak u A-1 ligi. 

"Sa Bošnjakom nismo još precizirali kompletne detalje saradnje, ali sigurno je da će veći dio mladih igrača koji ne budu imali veliku minutažu u seniorskoj ekipi nastupati za Košarkaški klub Bošnjak iz Hadzića. O toj saradnji ce biti nešto više riječi u narednim danima.", kazao je Pešto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.