Oni bi mogli obilježiti Euro

Balotelli, Oezil, Ronaldo...

Oni bi mogli obilježiti Euro

Midhat Šljivak

Za tri dana u Ukrajini i Poljskoj počinje smotra najboljih evropskih fudbalskih reprezentacija. Šesnaest selekcija će se boriti za evropski tron koji drži Španija, i koja je ponovo najveći favorit za titulu prvaka Evrope.

Mnoge fudbalske zvijezde nastojaće svoje reprezentacije odvesti do pobjedničkog pehara, a u nastavku ćemo predstaviti neke od fudbalaera koji bi mogli obilježiti predstojeći Euro, kako svojim potezima, tako i vođenjem reprezentacije na terenu.

Poljski trio iz Dortmunda

Iako domaćin turnira, reprezentacija Poljske ne spada među glavne favorite turnira, daleko od toga da je ova reprezentacija slaba. Ono što je vrlo vjerovatno je prolaz Poljske kroz grupnu fazu pored selekcija Grčke, Rusije i Češke, a poljski selektor Franciszek Smuda glavne uzdanice ima u trio dortmundske Borussije, Jakub Blaszczykowski, Lukasz Piszczek, Robert Lewndowski.



Ovaj trojac već dvije sezone igr au vrhunskoj formi za njemačkog šampiona osvojivši dvije titule prvaka, te titulu pobjednika Kupa Njemačke. Sigurno je da je ovaj trio veoma uigran što će bi trebalo donijeti prednost Poljacima.


Robin Van Persie (Holandija)

Šta reći o čovjeku koji može zabiti gol iz svih mogućih pozicija? Svaki  komentar o njegovim igrama u dresu Arsenala u prošloj sezoni je suvišan. Holandska mašina za golove u svakom slučaju ne bi trebala zakazati ni na ovom Euru, gdje se "lale" smatraju jednim od glavnih favorita. 



Njegovo je samo da koristi prilike koje mu se pruže, a iza sebe ima odličnu ekipu koja ćemu u tome sasvim sigurno dosta pomoći.


Mesut Oezil (Njemačka)

Glavna uzdanica reprezentacije Njemačke na Euru je sjajni veznjak Reala iz Madrida Mesut Oezil. Virtuoz s loptom je sezonu za nama odigrao zaista sjajno, a među Kraljevima je postao, uz Ronalda, glavni igrač šampionske ekipe Jose Mourinha. Oezil je i vođa na terenu kod "elfa", a sav raskoš svog talenta bi mogao prikazati upravo ovog ljeta na stadionima u Poljskoj i Ukrajini.


Cristiano Ronaldo (Portugal)

Klupski uspjesi prethodnih godina sa Manchester Unitedom i Realom nisu pratili uspjesi reprezentacije, pa je Cristiano Ronaldo sada itekako "zapaljen" da svoj Portugal odvede do kraja. Ipak, zvijezda Portugalaca, iako jedan od najboljih na planeti ne može sve sam, pa će mu biti potrebna velika podrška saigrača.



Ronaldo želi uspjeh sa reprezentacijom, a ukoliko prođu grupu sa Njemačkom i Holandijom Portugal bi mogao daleko dogurati, a Ronaldo bi mogao konačno na pobjednički tron. Ako se fantastična sezona iz Reala prenese u reprezentativni dres, Ronaldo bi mogao konačno zaplakati od sreće u reprezentativnom dresu.

Mario Balotelli (Italija)

Eh, taj Mario! Glavna zvijezda italijanske reprezentacije obećao je da će "biti dobar" na Euru. Nogometni genijalac koji je često u "out-u" zbog  gluposti koje pravi na terenu, ali i van njega, mogao bi "eksplodirati" ovog ljeta u dresu Azzura. Italijani polažu velike nade u "Super Marija", a i on je obećao da će povjerenje koje mu je dato na najbolji način iskoristiti. Živi bili pa vidjeli!

Wayne Rooney (Engleska)

Iako zvijezda Manchester Uniteda Wayne Rooney neće biti u sastavu "gordog albiona" u prva dva kola grupne faze, na Ostrvu se očekuje da Rooney reprezentaciju vodi do kraja, odnosne titule prvaka za koju Englezi čekaju od prvog pojavljivanja na Euru 1968. godine.



Rooney je glavna uzdanica Engleske, a ukoliko Wayne bude ponovio igre iz dresa Crvenih đavola uz podršku suigrača Englezi bi se mogli itekako boriti za visok plasman.


Franck Ribery (Francuska)

Ako neko može Francusku odvesti do dobrog plasmana na Euru onda je to svakako Franck Ribery. Zvijezda Bayerna, iako nema sezonu za pamćenje iza sebe, fudabal ima u malom prstu, te bi vrlo lako mogao biti čovjek odluke u nekim susretima. Trikolorima je Ribery glavna uzdancica, a sada je na njemu da se pokaže kao istinski lider ekipe, i da odvede Francuze brem do medalje.

Zlatan Ibrahimović (Švedska)

Reprezentacija Švedske je ekipa koja nema gotovo nikakve šanse za osvajanje Eura, ali zato u svojim redovima imaju fantastičnog Zlatana Ibrahimovića. Ibrakadabra će morati dati 120% svoje umjestnosti kako bi Šveđani uopšte prošli grupu, no za očekivati je da Ibra ima bar nekoliko senzacionalnih poteza, onih koji su ga načinili velikim fudbalerom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.