Opet ista priča - Panathinaikos i Olympiakos

Opet ista priča - Panathinaikos i Olympiakos

Nova sezona grčke košarkaške lige, koja počinje ovog vikenda, za nas je posebno značajna, jer u posljednjih desetak godina nije bilo više naših igrača i trenera kao ove sezone. Razlog više za praćenje lige.

Liga će ponovo biti veoma zanimljiva, osim dva velikana koja odskaču od ostalih, ostatak lige je dosta izjednačen. Za naslov prvaka će s eponovo boriti dva velika rivala Panathinaikos i Olympiakos. Panathinaikos je prošle godine u finalu sa 3-1 bio bolji od "djece Pireja" koja ove sezone s novim trenerom Dušanom Ivkovićem opasno prijete.

Uprkos prošlosezonskom posrtaju u Euroligi uprava Panathinaikosa nije dovodila u pitanje poziciju  trenera Željka Obradovića. Obradović je ostao bez Pekovića i Spanoulisa, otpisao je Jasikevičiusa, ali ponovo ima strašan tim sposoban da odbrani naslov prvaka. Aleks Marić, Romain Sato i Ian Vougioukas su imena koja spadaju u velika pojačanja. Nicholas, Batiste, Diamantidis, Calathes, Tepić, Perperoglou, Fotsis i Tsartsaris su i dalje tu.

Olympiakos je doveo Dušana Ivkovića pod čijim vodstvom su osvojili zadnji naslov prvaka Evrope 1997. pa se nadaju kako im to može donijeti naslov prvaka. Otišli su Kleiza, Childress, Penn, Sofoklis i Vujčić, ali i dalje imaju dobar sastav. Od pojačanja vrijedi istaći Spanoulisa, koji je dolaskom iz Panathinaikosa počinio "smrtni grijeh", Jamonta Lucasa, Kešelja, Matta Nielsena, Rašu Nesteroviča, koji bi uz Teodosića, Papaloukasa, Halperina, Bouroussisa, Vasilopoulosa i Papanikolaua trebali činiti paklen tim.

Markovićev Panionios sanja Euroligu

Borba za treću poziciju koja vodi u Euroligu biće neizvjesna. Glavni kandidati su AEK, PAOK, Panellinios i Panionios, kojeg s klupe vodi naš Nenad Marković. Ne treba zaboraviti ni Aris. Panellinios je ostao bez Devina Smitha, Blekneya i Vougioukasa, vratio se Rančić, a stigli su još Derrick Byars, Andre Brown i Lamont McIntosh.

AEK se nada visokom plasmanu, a u redovima AEK-a nastupa bivši reprezentativac naše zemlje Terrell Castle. Pored njega prva zvijezda je iskusni Dimos Dikoudis, te Eddie Shannon. PAOK ima Lazarosa Papadopoulosa, zatim Todora Gečevskog, DeShawna Simsa i Rawlea Marshala, a najveća snaga tima je domaća publika u Solunu gdje se teško uzimaju bodovi.

PAOK-ov najveći rival Aris također se nada visokom plasmanu. Hatzivretas, Charalampidis, Tucker, Pierce i Sloukas su imena od kojih treba očekivati dobre rezultate. Maroussi je zbog finansijskih problema ostao bez skoro cijelog tima, doveo je našeg Feliksa Kojadinovića i Davida Huertasa. Nemoguća misija je ponovni plasman u Euroligu, ali bi trebali izboriti opstanak.

Marković u Panioniosu ima Keitha McLeoda, Marquisa Halla i Vladimira Jankovića, prošle sezone su igrali doigravanje, ove sezone se nadaju plasmanu među četiri tima, ali teško će to ostvariti. Nadajmo se dobrom plasmanu Markovićevog tima, ali moramo biti realni.

Krasićev Ikaros u teškoj poziciji

Bariša Krasić je potpisao ugovor s novim prvoligašem Ikarosom, koji pored našeg bivšeg reprezentativca ima još Deona Thompsona, Alexisa Falekasa i Giannisa Kalambokisa, ali će teško ostati u ligi. Iraklis nema neko ime osim Kelvina Torberta, dok je Kavala sa Jorovićem i Lewisom najbliža opstanku.

Kolossos u svojim redovima ima najboljeg mladog igrača Evrope Nikosa Pappasa, zatim Petersona i Forda, pa ne bi trebali imati previše briga oko opstanka. Ilysiakos će samo sa veteranom Nikosom Hatzisom teško izboriti opstanak, baš kao i Peristeri koji osim Jure Močnika i Michaela Kinga nema neko zvučnije ime.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti