Oprezno sa Australijom i Novim Zelandom
Haku kao uvertira svakoj utakmici

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

Oprezno sa Australijom i Novim Zelandom

M. Maksimović

Dvije selekcije koje nam stižu ''sa kraja svijeta'' su Australija i Novi Zeland. Komšijske reprezentacije sa različitim pogledima na košarku.U Australiji je se prati, u Australiji je cijenjena, dok je na Novom Zelandu na marginama.

AUSTRALIJA:

Zanimljivo, ove dvije selekcije su jedine igrale kvalifikacije u Okeaniji i na kraju je Novi Zeland bio bolji u dvije utakmice. Bez obzira na to, veće šanse za bolji rezultat Australija koja ima dva peta mjesta sa SP 1982.i 1994.godine. U Pekingu su pobijedili Litvu i Rusiju, u osmini finala su izgubili od SAD-a, baš kao i na SP šrije četiri godine.

U Turskoj su bez najveće zvijezde, Andrewa Boguta, od onih koji imaju kakvo takvo NBA iskustvo, tu su Patty Mills,play Portland Trail Blazersa i krilni centar Toronto Raptorsa David Andersen. Ostatak ekipe je uglavnom povezan sa klubovima u Evropi. Matthew Nielsen (Olympiacos), David Barlow (CAI Zaragoza), Aleks Marić (Panathinaikos), Steven Markovic (Crvena zvezda), neki su od igrača za koje su bolji poznavatelji košarke vrlo vjerovatno čuli.
Grupa u kojoj se nalaze je vrlo neugodna, jer su tu Srbija,Argentina, Njemačka, Angola i Jordan. Na papiru bi Australija trebala biti ispred Jordana i Angole, a nešto više realno teško mogu napraviti. Ipak favoriti ih niti u jednom trenutku ne smiju podcijeniti.

NOVI ZELAND:

Novi Zeland je bio dugo u sjeni upravo Australije, sve do Indianapolisa 2002.godine i ekipe koju je prevodio pero Cameron koji je na kraju završio u prvoj petorci prvenstva. Prije osam godina je Novi Zeland pobjedio Portoriko u četvrtfinalu i na kraju su završili četvrti.

Pero još uvijek tu, a tu je i Kirk Penney koji je igrao odlično u prijeteljskim takmicama. Penney kao i večina njegovih saigrača igra u svojoj zemlji, tu su tek internacionalci Philip Jones koji igra u Cantu, a Sean Marks je član New Orleans Hornetsa.I Novi Zeland u svojoj grupi ima sličnu situaciju kao Australija, a glavni konkurenti u borbi za prolaz dalje su Libanon i Kanada. Litva, Španija i Francuska su bez dileme prejake.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.