Oranje sa tri pobjede prošli dalje

Holandija bolja i od Kameruna

Oranje sa tri pobjede prošli dalje

Reprezentacija Holandije zaokružila je prvi dio takmičenja i trećom pobjedom, nakon što su večeras sa 2:1 bili bolji od Kameruna, koji se već oprostio do Južne Afrike.

Sjajnu loptu u 18. minuti dobio je Robin van Perise, koji je izbio sam pred golmana Souleymanoua, ali je slabo šutirao, pa je kamerunski čuvar mreže lako ukrotio njegov udarac. U 24. minuti holandski su se napadači poigrali sa odbranom Kameruna, na kraju je šutirao Wesley Sneijder, ali je njegov šut izblokiran.

Holandija je povela u 36. minuti nakon prekrasne akcije u kojoj su učestvovali Dirk Kuyt, Rafael van der Vaart i Robin Van Perise, u kojoj je napadač Arsenala lako matirao iz izgledne situacije golmana Kameruna.

Sudija je u 65. minuti dosudio jedanaesterac za Kamerun, nakon što je lopta pogodio Van Der Vaarta u ruku. Siguran izvođač za izjednačenje bio je najbolji fudbaler Kameruna Samuel Eto'o. Samo dvije minute kasnije Nigel de Jong je mogao vratiti prednost Oranjeu, ali njegov šut odlazi zamalo preko gola.

Selektor Holandije Bert van Marwijku igru je u 73. minuti po prvi put na ovom Svjetskom prvenstvu uveo Arjena Robbena, koji je na terenu zamijenio Van Der Vaarta. Malo nakon toga, u 84. minuti, Robben je ponudio dio svoje čarolije. Primio je loptu na dvadesetak metara, okrenuo Riogoberta Songa i sjajno šutirao. Lopta je, međutim, pogodila stativu i odbila se do Klaasa Jana Huntelaara kojem nije bilo teško da pogodi prazan gol za 2:1 u korist Paklene narandže.

Kamerun - Holandija 1:2

Strijelci: 0:1 - Van Persie (36), 1:1 - Eto'o (65-pen), 1:2 - Huntelaar (84)

Žuti kartoni: Kuyt, Van Der Vaart (Holandija), N´Koulou, Mbia (Kamerun)

KAMERUN: Souleymanou, Ekotto, N' Koulou (od 73. R. Song), A. Song, Nguemo, Njitap, Eto'o, Makoung, Bong (old 56. Aboubakar), Moting (od 72. Idrissou), Mbia

HOLANDIJA: Stekelenburg, Heitinga, Mathusen, Bronchorst, Bommel, Kuyt (od 67. Elia), De Jong, Van Persie (od 59. Huntelaar), Sneijder, Boulahrouz, Van der Vaart (od 72. Robben).
Cameroon 0-1 Holland (Group E)

Goalsarena | MySpace Video

Cameroon 1-1 Holland (Group E)

Goalsarena | MySpace Video

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.