Oranje u četvrtfinalu

Holandija - Slovačka 2:1

Oranje u četvrtfinalu

Reprezentacija Holandije će u četvrtfinalu čekati boljeg iz dvoboja Brazil - Čile nakon što je danas sa 2:1 u osmini finala porazila selekciju Slovačke.

Holanđani su, očekivano, preuzeli terensku inicijativu i odmah krenuli ofanzino na gol Slovaka. U osmoj minuti Dirk Kuyt je ubacio za Robina van Perisea, ali je njegov šut glavom izblokiran. Dvije minute kasnije Kuyt se ponovo našao u ulozi asistenta, ovog puta za Sneijdera, ali vezista Intera šutira direktno u golmana Slovačke.

Igrala se 18. minuta kada je sjajni Wesley Sneijder sa svoje polovine uposlio Arjena Robbena. Fudbaler minhenskog Bayerna sa lijeve se strane ubacio na sredinu i onda kroz dva odbrambena igrača Slovačke šutirao i matirao Muchu na golu Slovaka za vodstvo Holandije.

Gotovo ista situacija pred golom Slovačke dogodila se u 49. minuti. Robben je iz slične situacije šutirao, ali je ovog puta Mucha krajnjim naporom izašao kao pobjednik, izbacivši loptu u korner. Već u narednom napadu u lozi asistenta se našao Robben, ali ni Mathijsen nije uspio savladati slovačkog golmana.

Slovačka je opasno zaprijetila golu Maartena Stekelenburga u 66. minuti nakon snažnog šuta Stocha, ali se istakao golman Ajaxa. Samo dvadesetak sekundi kasnije, Vittek se našao sam pred golmanom Holandije, ali je ovaj čudesnom reakcijom spasio svoj gol.

Holanđani su potom ponovo prenijeli težište igre na polovinu slovaka, a vrijedi izdvojiti udarac Kuyta sa velike udaljenosti, koji je Mucha uspio skrenuti u korner. Na drugoj strani u prilici se ponovo našao Vittek, ali je previše oklijevao, te na kraju Stekelenburg nije ni morao regovati, lopta je otišla preko gola.

Oranje je prolazak u četvrtfinale ovjerilo u 83. minuti. Kuyt je prebacio Muchu i onda odigrao povratnu loptu za Sneijdera, kojem nije bilo teško da pogodi prazan gol za definitivnu ovjeru prolaska Holandije u četvrtfinale.

U trećoj minuti sudijske nadoknade, u kaznenom prostoru Holandije oboren je Vittek, te je sudija pokazao na bijelu tačku. Isti igrač je sa kreča matirao Stekelenburga, ali je sudija odmah potom odsvirao kraj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.