Orlovi sa Antićem izgledaju drugačije

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Orlovi sa Antićem izgledaju drugačije

E. Škorić

U Južnoj Africi će fudbalska selekcija Srbije po prvi put kao samostalna država igrati Svjetsko prvenstvo.

Ipak, svi dosadašnji najveći uspjesi Srbije pripadaju Jugoslaviji. Jugoslovenska reprezentacija je već na prvom SP-u u Urugvaju (1930.) zauzela četvrto mjesto, doživjevši poraz u polufinalu od Meksika (6:1). Jugoslavija je možda mogla i do trećeg mjesta, no FIFA je te godine odlučila da pozicija br. 3 pripadne momčadi sa boljom gol razlikom, a to su, ipak, bile SAD.

Treće mjesto je Jugoslaviji izmaklo i 1962. godine na Mundijalu u Čileu. Tada je domaćin u utakmici za treće mjesto sa 1:0 savladao Jugoslaviju. Od raspada tadašnje Jugoslavije, Srbija je 1998. godine u Francuskoj eliminisana u osmini finale, kada ih je savladala Holandija. Osam godina kasnije su se zajedno sa Crnom Gorom takmičili u Njemačkoj. No, tada nisu bili uspješni. Ispali su već u grupnoj fazi, uz težak poraz od Argentine.

Ipak, ovaj put Srbi na Svjetsko prvenstvo odlaze uz dosta više optimizma. Sigurno da je sadašnja garnitura igrača dosta kvalitetnija, ali je ipak glavni tvorac uspješne reprezentacije selektor Radomir Antić. Tako su odigrali nezaboravne kvalifikacije. Srbija je završila na prvom mjestu skupine, ostavivši iza sebe Francusku i Rumuniju, kao i Austriju. Jedine poraze pretrpili su kod Francuske i Litvanije, a vrijedno spomena je i remi na Marakani sa "pijetlovima".

Orlove će od 11. juna do 11. jula u Južnoj Africi predvoditi kapiten Dejan Stanković. Iskusni veznjak je sa Interom prošle sezone osvojio Ligu prvaka, Seriju A i nacionalni Kup. Kada se pogleda sastav Srbije, tim čine velike zvijezde i igrači iz najjačih klubova u Evropi. Tako stoperski dvojac čine Nemanja Vidić (Manchester United) i Neven Subotić (Borussia Dormuntd), dok su na bočnim pozicijama Branislav Ivanović iz Chelseaja i Aleksandar Kolarov, vrlo dobri lijevi bek iz redova rimskog Lazija.

Zvijezda moskovskog CSKA i novi igrač torinskog Juventusa, Miloš Krasić, bit će jedan od ključnih igrača uz Stankovića u sredini terena, baš kao i Stuttgartov igrač Zdravko Kuzmanović. Tu su još Gojko Kačar (Hertha), Nenad Miljaš (Wolverhampton), Zoran Tošić (Koeln)...

Napad će sačinjavati Nikola Žigić (Birmingham), te Marko Pantelić (Ajax). Sigurno da će Antić puno računati i na Milana Jovanovića, napadača Standarda koji se pokazao u susretima Evropske lige, ali i u kvalifikacionim susretima Srbije za odlazak na SP.

Zbog povreda su se od SP-a oprostili iskusni Sevillin stoper Ivica Dragutinović, te Boško Janković, igrač talijanske Genove. Ako je suditi po odigranim kvalifikacijama, onda se Srbija sigurno može svrstati u red kandidata koji mogu napraviti nešto više na jugu Afrike. Pomalo je iznenadio minimalni poraz od Novog Zelanda (1:0) u prijateljskom susretu, no Orlovi su to nadoknadili pobjedom nad Kamerunom (4:3).

Pripreme su odradili u Austriji, a svoju prvu utakmicu igrat će protiv Gane, reprezentacije koju smo mi u prijateljskom susretu na Koševu savladali rezultatom 2:1. Zanimljivo, "crne zvijezde" sa klupe predvodi upravo srbijanski stručnjak Milovan Rajevac. Antićevi "orlovi" će igrati još i protiv Australije, a mnogi predviđaju da će se za prvo mjesto boriti sa Nijemcima.

"Nama Svjetsko prvenstvo zavisi od prve utakmice, sa Ganom. Za nas je to finale. Sa ta tri boda bismo mnogo lakše disali", kazao je kapiten Stanković srbijanskim medijima.

Lična karta Srbije:
Savez osnovan: 1919.
Član FIFA-e: 1923.
Predsjednik: Tomislav Karadžić
Selektor: Radomir Antić
FIFA ranking: 16.
Broj klubova:1.096
Najviše nastupa: Savo Milošević sa 102
Najbolji strijelac: Savo Milošević sa 37
Uspjesi: Prvi nastup kao Srbija
Glavni grad: Beograd
Broj stnovnika: 7.3 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.