Provođenje torture nad malim: Izborili Evropu nakon 16 godina, UEFA ih je sada izbacila!

Poznati klub bez međunarodnih utakmica

Provođenje torture nad malim: Izborili Evropu nakon 16 godina, UEFA ih je sada izbacila!

Admin Čaušević

Generalni dojam je da UEFA nema isti kriterij prema onim najvećim i najpopularnijim klubovima kao prema onim manjim koji evropske utakmice i ne igraju tako često. 

Osasuna sljedeće sezone neće igrati u Evropi. Unatoč tome što su završili na sedmom mjestu La Lige, s mjestom koje im je davalo pravo nastupa uz Konferencijskoj ligi, UEFA je odbacila žalbu kluba iz Pamplone.

Potvrdio je to španski klub u saopštenju u kojem ističe da će upotrijebiti "sve pravne instrumente koji su mu na raspolaganju" u borbi protiv odluke evropske fudbalske međunarodne organizacije.

"Odbor za žalbe UEFA-e danas je donio odluku da klub Osasuna izostavi iz Konferencijske lige za sezonu 2023/2024.

Članovi Odbora za žalbe UEFA-e nisu uzeli u obzir optužbe koje je klub iznio prošlog petka i ponovno su potvrdili prvobitno mišljenje inspektora UEFA-inog Povjerenstva za kontrolu, etiku i disciplinu", stoji u saopštenju Osasune.

Umjesto Osasune u Konferencijskoj ligi bi trebao igrati Athletic Bilbao, ali na konačnu odluku će se sačekati pošto su u klub iz Pamplone odlučili da se žale CAS-u.

Oglasi

CAS treba donijeti odluku prije 7. augusta jer upravo tada počinje play-off za grupnu fazu gdje će nastupiti španski predstavnik, bilo Osasuna bilo Athletic Bilbao.

Bez obzira na izbacivanje u taboru prošlosezonskog finaliste Kupa Kralja nemaju namjeru stati te su najavili žalbu svim mogućim sudovima.

Podsjećanja radi, UEFA je odlučila izbaciti Osasunu zbog dešavanja iz 2014. godine kada su članovi Upravnog odbora ovog kluba učestvovali u namještanju utakmica.

Inače, Osasuna je zadnjih desetak sezona uglavnom ispadala i ulazila u La Ligu a posljednja takmičarska godina koju su završili na sedmom mjestu im je ubjedljivo najuspješnija.

Posljednji put Osasuna je Evropu igrala još 2007. godine kada je eliminisana od Seville u polufinalu tadašnjeg Kupa UEFA.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi