Osuđenicima zabrana obavljanja funkcija

Nakon pravosnažne presude Ušanoviću i Kurešu

Osuđenicima zabrana obavljanja funkcija

Na adresu portala SportSport.ba stiglo je i zvanično saopštenje Suda Bosne i Hercegovine, vezano za jutrošnju presudu Munibu Ušanoviću i Miodragu Kurešu, koje vam u cijelosti prenosimo.

Pretresno vijeće Odjela II Suda Bosne i Hercegovine izreklo je prvostepenu presudu kojom su optuženi Munib Ušanović i Miodrag Kureš oglašeni krivim za krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 273. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije BiH (KZ FBiH) i produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po pet godina.

Optuženim Ušanović Munibu i Kureš Miodragu je, pored izrečene kazne zatvora, izrečena i mjera sigurnosti Zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili  dužnosti iz člana 73. KZ BiH kojom se optuženim zabranjuje obavljanje rukovodnih dužnosti sa ovlaštenjima upravljanja i raspolaganja novčanim sredstvima i imovinom u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere sigurnosti. Istovremeno Sud je naložio oduzimanje imovinske koristi pribavljene izvršenjem produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u iznosu od 248.147,00 KM  i  42.110,00 EUR.

Optuženi Ušanović, obavljajući dužnost generalnog sekretara, i Kureš, obavljajući dužnost sekretara za finansije i marketing do 31. decembra 2004. godine i od 1. januara 2005. godine poslove sekretara za ekonomsko - finansijske i marketinške poslove u Nogometnom savezu BiH (NS BiH), su oglašeni krivim što su, u periodu od 1. januara 2001. godine do 31. decembra 2005. godine, suprotno odredbama Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga i Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga, propustili da prijave porez na promet proizvoda  i  porez  na  promet  usluga za ostvarene oporezive prihode. Na taj način izbjegnuto je plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga u ukupnom iznosu od 306.477,06 KM i za isti iznos oštećen je budžet Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno budžet Bosne i Hercegovine.

Pored toga, optuženi su oglašeni krivim što su, u periodu od 1. januara 2001. godine do 31. maja 2005. godine, iskorištavanjem svog službenog položaja i ne vršenjem svoje službene dužnosti, u namjeri da sebi i drugim njima poznatim licima pribave protivpravnu imovinsku korist, iz blagajne NS BiH, bez vjerodostojnog osnova i dokumentacije, podigli i prisvojili gotovinska sredstva u ukupnom iznosu od 248.147,00 KM i 42.110,00 EUR.

Sud je optužene oslobodio optužbi da su, u periodu od 1. januara 2001. godine do 30. septembra 2006. godine, u namjeri da NS BiH izbjegne plaćanje poreza propisanih Zakonom o porezu na platu FBiH, izvršili isplate plata i odobrili isplate na ime nagrada i premija profesionalnim         sportistima, isplate po osnovu ugovora o djelu, privremenih i povremenih poslova i drugih dodatnih primanja, te isplate na ime pomoći za vjerske i novogodišnje praznike, suprotno odredbama pomenutog zakona i Uputstva o načinu obračunavanja i plaćanja poreza na platu. Optuženi su, također, oslobođeni optužbe da u navedenom periodu nisu obračunali, iskazali, prijavili, niti uplatili doprinose za penzijsko – invalidsko osiguranje, doprinose  za zdravstvo, doprinose za nezaposlene i porez na elementarne nepogode, niti su navedene doprinose i porez kao obavezu prijavili nadležnim organima.

Osim toga, optuženi Ušanović i Kureš su oslobođeni optužbi da su, u namjeri da drugim njima poznatim licima pribave protivpravnu imovinsku korist, za koja lica su u analitičkim i subanalitičkim karticama u 2001. i 2002. godini iskazana potraživanja na ime ne vraćene putne i drugih akontacija, ta potraživanja nisu iskazali u bilansima stanja završnih računa za  2001. i 2002. godinu iako akontacije nisu pravdane, niti vraćene i ova potraživanja sveli na saldo „nula“. Sud je optužene oslobodio i optužbi da su, u periodu od 1. januara 2001. godine do 31. maja 2005. godine, iskorištavanjem svog službenog položaja i ne vršenjem svoje službene dužnosti, u namjeri da sebi i drugim njima poznatim licima pribave protivpravnu imovinsku korist, iz blagajne NS BiH, bez vjerodostojnog osnova i dokumentacije, podigli i prisvojili gotovinska sredstva u ukupnom iznosu od 118.200,00 KM.

Svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja (Član 3. ZKP BiH).

Prvostepeno vijeće donosi odluku na osnovu dokaza koje na glavnom pretresu izvedu tužilac i odbrana. Prvostepeno vijeće ne utvrđuje materijalnu istinu nego presudu zasniva na dokazima izvedenim na glavnom pretresu koji moraju biti van razumne sumnje da bi se mogla donijeti osuđujuća presuda.

Ova odluka nije pravosnažna. Protiv ove odluke je dozvoljena žalba koju će razmatrati Apelaciono odjeljenje ovog suda. U žalbi se mogu iznositi novi dokazi ako stranke i odbrana dokažu da nisu bili u mogućnosti da ih iznesu u prvostepenom postupku.

Poštivanje principa pretpostavke o nevinosti integralni je dio prava na pravično suđenje. Ne preporučuje se komentarisanje odluka prvostepenog vijeća do donošenja pravosnažne odluke. Mišljenja i informacije u vezi sa sudskim postupcima koji su u toku treba da budu prenošene i širene samo onda kada to ne stvara predrasude u pogledu pretpostavke o nevinosti osumnjičenog ili optuženog (Dodatak Preporuci Rec (2993) 13 Komiteta ministara Vijeća Evrope od 10. jula 2003. godine).

Ukoliko dođe do komentarisanja ove odluke, preporučuje se korištenje dodatnih pojašnjenja ovlaštenog portparola Suda. Poželjno je u komentare uključiti i mišljenja kompetentnih sagovornika iz akademske i advokatske zajednice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.