Osvajač "Zlatne lopte" izabran za predsjednika države

Legenda Milana

Osvajač "Zlatne lopte" izabran za predsjednika države

Za novog predsjednika države Liberije je zvanično izabran jedan od najboljih afričkih nogometaša svih vremena George Weah (51). 

Weah, koji je tokom bogate karijere igrao za Monaco, PSG, Milan, Chelsea, Manchester City i Marseille, od 2003. godine aktivno se bavi politikom, a vrhunac je dostigao nakon što je izabran za novog predsjednika svoje zemlje. 

U borbi za predsjedničku fotelju Weah je porazio Ellen Johnson Sirleaf od koje je prethodno izgubio na izborima 2005. godine, a koja je sve do danas obnašala tu dužnost. 

Tokom mandata Weahu će glavni ciljevi biti povećanje nacionalnog budžeta, smanjenje duga i rad na vjerskoj toleranciji. 

U prošlosti Weah je za najboljeg afričkog nogometaša proglašavan u tri navrata (1989., 1994. i 1995. godine), FIFA ga je 1995. godine izabrala za Igrača godine, a te je sezone osvojio i Zlatnu loptu kao najbolji strijelac Lige prvaka. Od klupskih uspjeha vrijedi izdvojiti osvajanje francuske Ligue 1 sa PSG-om, te Serie A sa Milanom u dva navrata. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti