Otići ću ako mi pukne film

Mehmed Baždarević

Otići ću ako mi pukne film

Ekipa Grenoblea, koju sa klupe predvodi bh. stručnjak Mehmed Bažadarević, u debitantskoj sezoni u Le Championnatu bila je hit sezone. Ipak, nekoliko mjeseci poslije, Grenoble je vlasnik negativnog rekorda.

Naime, postali su prva ekipa koja je u uvodnih sedam kola ubilježila isto toliko poraza, a što je još gore - ne nazire se kraj negativnog niza.

"Nisam predviđao da bi se ovako nešto moglo desiti, ali teško je bilo izbjeći ovakvu situaciju, pogotovo jer su me čelnici kluba prevarili. Uz to, igramo slabo i nema nagovještaja da bi mogli prekinuti niz koji je zaista impresivan, ali u negativnom smislu", gotovo u jednom dahu nam je ispričao Meša Baždarević, koji u Francuskoj važi za jednog od najperspektivnijih trenera, što je i dokazao. Međutim, svima je jasno da nije čudotvorac.

"Prošle sezone sam imao zdravu ekipu i gotovo cijelu sezonu smo odigrali bez povrijeđenih igrača. Ove godine nam već na samom početku nedostaju šestorica standardnih. Neki su povrijeđeni, a neke je pokosila gripa i desi se da nikako ne možemo da pronađemo put do pobjede. Ne vidim izlaz iz ovog niza poraza."

Baždarević kaže kako su mu Japanci, koji su u vlasništvu kluba, obećali dovođenje nekoliko pojačanja, ali...

"Mislio sam kupiti dva dobra igrača i sa postojećim kadrom pokušati biti u zlatnoj sredini, ali nisam uspio jer su me prevarili", objašnjava nam Baždarević i na upit da li postoje određeni pritisci na njega zbog niza od sedam poraza, odgovara:

"Jedini pritisak koji imam je da produžim ugovor na još dvije godine. Međutim, rekao sam im da to ne dolazi u obzir. Oni žele da ostanem pet godina u klubu, jer je to za njih jedan normalan proces izgradnje tima, a ja samo želim ostaviti ekipu u ligi. Stvari zaista idu ružnim tokom, a vlasnici su mi željeli iskazati povjerenje nuđenjem novog ugovora. Ipak, rekao sam im da to u ovoj situaciji ne bi bilo nimalo dobro, tako da sam ih odbio."

Bh. stručnjak smatra da bi njegova ekipa mogla ostati u ligi ukoliko se uskoro oporave njegovi najbolji igrači. Ipak, ukoliko se to ne desi, Grenoble će se teško spasiti ispadanja.

"Jedno je pričati o tome, a drugo je kada izađeš na teren. Međutim, mislim da imamo šanse za ostanak, ali moramo početi pobjeđivati. Ukoliko mi se uskoro oporave šestorica ponajboljih, situacija će biti mnogo drugačija, jer sada igram samo sa trojicom standardnih iz prošle sezone", objasnio nam je Baždarević, koji je klupu Grenoblea htio napustiti već nakon drugog poraza u sezoni...

"Već tada je izgledalo loše, ali nisam čovjek koji će odstupiti kad je najteže. Međutim, ako mi ''pukne film'', postaću i takav čovjek, jer mi vlasnici nisu ispunili nijedan zahtjev. Zbog Grenoblea sam odbio Le Mans i Nizu, koji su mnogo stabilniji prvoligaši."

Nekadašnji igrač Željezničara i Sochauxa svjestan je kako njegova ekipa mora osvojiti nekoliko bodova do kraja polusezone, kako bi uopšte mogao nagovoriti neke igrače da pređu u Grenoble, s obzirom na to da osim afirmacije ovaj klub i ne može ponuditi neke velike finansije.

"Napravio sam veliku stvar prošle sezone, ali Japanci kao da to ne shvataju. Na početku ove sezone smo potrošili svega 2.5 miliona na pojačanja, što je ubjedljivo najmanje u ligi. Klub koji je poslije nas najmanje potrošio dao je skoro šest miliona za pojačanja. Dalje, naš budžet je oko 25 miliona, a Nancy, koji je također mali klub ima gotovo 50 miliona, a da ne govorim o budžetima Nantesa i Sochauxa, koji su ispali iz lige. Rennes, recimo, plaća jednog igrača 12 miliona eura, a mi smo sve naše igrače u posljednje tri godine platili tri miliona", požalio nam se Baždarević, koji je prošle sezone sa Grenobleom bio tvrd orah za gotovo sve protivnike, dok ove godine svi oni koji igraju sa ovim timom očekuju tri boda.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.