Ovdje su stvorene zvijezde: Najbolje fudbalske škole svijeta

Ovdje su stvorene zvijezde: Najbolje fudbalske škole svijeta

15. FK Partizan

Iako vas ogroman broj igrača koje na raspolaganju imaju najveći svjetski klubovi može navesti na misao da mladi igrači rastu na drvetu, to nikako nije slučaj. Većina mladih igrača prolazi kroz dugogodišnji razvoj uz pomoć timova eksperata, od trenera, sportskih znanstvenika, do doktora i nutricionista, a sve pod okriljem fudbalskih akademija.

Fudbalska akademija FK Partizan nalazi se na ovoj listi čisto zbog velikog broja, trenutno aktivnih, igrača u čijem razvoju je učestvovala.

Prema posljednjem istraživanju CIES Football Observatorya, koji nadgleda rad akademija u 31 evropskoj ligi, beogradski klub je proizveo više igrača od bilo kojeg drugog u skorijoj prošlosti. 

Nevjerovatnih 78 igrača poteklo je iz razvojnog programa FK Partizana, uključujići Lazara Markovića, Andriju Živkovića te Stevana Jovetića. Zanimljivo je da, još uvijek, 13 igrača iz akademije nastupa za klub u kojem su ponikli. Naravno, većina igrača ponikli u Partizanu možda ne posjeduje kvalitet, kao igrači iz nekih od glamuroznijih akademija u Evropi, ali nemoguće je ostati neimpresioniran ogromnim brojem aktivnih igrača koji dolaze iz ovog kluba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti