Ovi veznjaci su koštali više od Goetzea

Kaka, Zidane, Figo...

Ovi veznjaci su koštali više od Goetzea

Edmir Škorić

Njemački reprezentativac Mario Goetze odlučio je preći iz Borussije Dortmund u Bayern, zbog čega su razočarani navijači Uniteda, Cityja, Arsenala, Reala, Barcelone...

Njemački playmkaer jedan je od najboljih veznjaka Evrope, te je glavni igrač dortmundskog sastava posljednjih sezona, a koji ove godine igra u samoj završnici Lige prvaka i koji je prošle sezone prekinuo dominaciju Bayerna u Njemačkoj. 

 

Goetze je i najskuplji njemački nogometaš svih vremena obzirom da će Bayern njegovom klubu isplatiti 37 miliona eura, cifru koja je postavljena u klauzuli igračevog ugovora.

 

No, Goetze je daleko kada su u pitanju najskuplje plaćeni igrači veznog reda. Čak je i Javi Martinez skuplje plaćen, kojeg je Bayern prošlog ljeta za 40 miliona eura doveo iz Athletica.

Na prvom mjestu je Kaka, koji je za 65 miliona eura 2009. godine prešao iz Milana u Real Madrid. Međutim, kasnije je njegov rekordni transfer zasjenio napadač Cristiano Ronaldo, kojeg je Real doveo iz Uniteda.

 

Brazilac, najbolji igrač svijeta 2007. godine, nije u Realu pokazao ni upola onoga što je pokazao na San Siru, pa će vjerovatno u slobodnom transferu napustiti klub kada mu istekne ugovor.

 

Jedan od ponajboljih igrača svih vremena, Zinedine Zidane, u Real je stigao iz Juventusa 2001. godine za 63.5 miliona eura. Tada je Francuz imao "samo" 29 godina. Osvojio je doslovno sve što se moglo osvojiti s Kraljevima osim Kup UEFA (Europska liga). Sjećate se njegovog veličanstvenog pogotka u finalu Lige prvaka protiv Bayera? 

 

Na trećoj poziciji najskupljih veznjaka je Luis Figo, koji je iz Barcelone u redove ljutog rivala Reala stigao za 61.5 miliona eura prije 13 godina. To je jedan od najkontroverznijih transfera svih vremena. 

 

Pavel Nedved je 2001. godine iz Lazija u Juventus stigao za 46.3 miliona eura, a Juan Sebastian Veron iz Lazija u Manchester United, iste godine, za isto toliko novca. Za 45 miliona eura je Milan doveo Rui Costu iz Fiorentine 2001. godine.

 

Sedmo mjesto pripada Lucasu Mouri, koji je iz Sao Paula u PSG prošle zime prošao za 44.3 miliona eura. Javier Pastore je iz Palerma također u PSG, 2011. godine, prešao za 43 miliona eura.

 

Transfer Luke Modrića iz Tottenhama prošle godine koštao je madridski Real 42 miliona eura. U Top 10 najskupljih veznjaka smjestio se i Cesc Fabregas, za koga je Barcelona morala izdvojiti 40 miliona eura da ga vrati iz Arsenala 2011. godine. 

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

 

Marc Overmars je 2000. godine za 40 miliona eura prešao iz Arsenala u Barcelonu, a Eden Hazard za istu sumu iz Lillea u Chelsea prošlo ljeto. Javija Martineza je Bayern platio 40 miliona eura prošlog ljeta, kada ga je doveo iz Athletica... 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.