"Ovo je historijski trenutak za moju zemlju jer sudija iz BiH nikada nije imao ovakvu šansu"

Irfan Peljto sudi finale juniorskog Evropskog prvenstva

"Ovo je historijski trenutak za moju zemlju jer sudija iz BiH nikada nije imao ovakvu šansu"

E. Čaušević

U Jerevanu se danas igra finalna utakmica juniorskog Evropskog prvenstva u kojem se sastaju Portugal i Španija, a glavni sudija ovog meča će biti Irfan Peljto.

Najbolji bh. sudija je sudio nekoliko utakmica na Evrpskom prvenstvu, a onda je UEFA odlučila da će on biti glavni arbitar na finalnoj utakmici što je zaista veliko priznanje.

U intervjuu za UEFA-inu stranicu Peljto je priznao da je bio zatečen kada je dobio informaciju da će upravo on suditi finalni okršaj između Portugala i Španije.

"Bio sam zatečen. Nekoliko sekundi mi je trebalo da shvatim šta se desilo, ali onda su moje kolege počele aplaudirati i kada sam vidio svoje ime na ekranu bilo je zaista fantastično. Sudija iz Bosne i Hercegovine nikada nije imao ovakvu šansu i ovo je historijski trenutak za moju državu i FS naše zemlje. Mi smo fudbalska nacija i za svakoga iz male zemlje kada uradi nešto takvo za domovinu je zaista veliko", rekao je Peljto.

Peljto koji je po struci advokat inače živi u Sarajevou, a u grupnoj fazi sudio je mečeve Češka - Francuska i Španija - Italija. U finalnoj utakmci njegovi pomoćnici će biti Valentin Avram (Rumunija) i Grega Kordež (Slovenija), dok će četvrti sudija biti Filip Glova (Slovačka).

"Oni su pravi profesionalci. Slušaju šta se od njih traži i imam 100% povjerenja u njih. Naravno da osjećam mali pritisak, ali to je sve s pozitivne strane. Imamo važan posao na terenu i dosta ljudi od nas očekuje da ga uradimo savršeno. Svaka utakmica nosi neku tremu, ali dok označim početak meča sve to nestane", dodao je Peljto.

Ovaj 35-godišnji sudija na listi internacionalaca našao se 2015. godine, te iz godine u godinu itekako napreduje. Svoj 35-rođendan proslavio je upravo u Armeniji, te je poručio da bez podrške porodice ne bi toliko istrajao u ovom poslu.

"Rođen sam kao sudija jer je moj otac isto bio sudija. S 18 godina sam počeo i završio sam igrati fudbal jer sam shvatio da neću ostvariti ono što sam želi. Moj otac me nije tjerao da budem sudija, ali jednog dana dok sam se debljao kući na kauču rekao mu da sam odlučio biti sudija. On me pitao da li sam siguran i rekao sam da jesam 100%".

"Potom mi je rekao da uzmem patike i da idemo na trčanje zajedno. Tražio je od mene da za 12 minuta trčim sedam krugova i rekao mi je ako uspijem onda će mi pomoći, jer savjet mi može dati, ali trčati umjesto mene neće. Prošao sam njegov test i ušao u svijet sudija. Tokom cijele karijere otac je bio najteži kritičar jer uvijek nađe nešto na čemu se moram popraviti, ali sve u svemu veoma je sretan onim što sam ostvario".

Utakmica između Portgala i Španije igra se danas od 18:30 sati na stadionu u Jerevanu.

Top Komentari

Ende
Woow šanse ... nas najbolji sudija sudi juniorima ... proglasiti neradni dan.
1 7
Terminator
Irfane sudi kao na utakmici Zrinjski-Radnik i neboj se.Samo poništavaj čiste golove i sviraj ne postojeće penale.Jebo te onaj ko te postavio.Ti pojma nemaš.
6 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije