"Ovo je najgore što sam ikada vidio"
Hvatanje za glavu je jedino preostalo Englezima

Tuga i razočarenje engleskih legendi

"Ovo je najgore što sam ikada vidio"

Englezi su na Rt dobre nade otišli sa željom da osvoje drugi naslov svjetskog prvaka. Pred početak prvenstva su radili analize po kojima su oni trebali biti prvaci, ali se kući vraćaju poniženiji nego ikada ranije.

Konzervativci su dobili parlamentarne izbore baš kao i 1966. godine, Sjeverna Koreja se drugi put plasirala na SP, prvi put je bila 1966. godine, dijeca West Hama su ponovo došla do glavnih uloga u reprezentaciji. Sve su to bila poređenja sa 1966. godinom kada su osvojili naslov prvaka, ali jedno su zaboravili. Dužni su Elfu za tu 1966. godinu. Uporni Nijemci su ih otresli o zemlju.

Nakon teškog, možda i najtežeg poraza Gordog Albiona nakon onog od Mađara 1:7 na Wembleyu 1953. godine,  stručni komentatori u studiju BBC-a u Cape Townu vrijednog 24 miliona funti gledali su jedni u druge kao, što bi naš narod rekao, „tele u šarena vrata“. Niko nije imao riječi da opiše katastrofu koja ih je zadesila. Neki nisu ni govorili, nisu imali riječi.

Gary Lineker je svoje rekao još prije dvadeset godina. „Nogomet je igra 11 protiv 11 u kojoj uvijek dobiju Nijemci“. Bio je u pravu. U pravu, makar što se Engleza tiče. Velikim zvijezdama su doveli Fabija Capella da ih sastavi u cijelinu. U kvalifikacijama je izgledalo dobro, ali čim su prešli Le Mans, zaboravili su igrati ono što su oni izmislili.

„Ovo je veoma posramljujuće. Samo dvadeset minuta smo bili ravnopravni, u ostalih sedamdeset smo bili potpuno inferiorni, taktički i tehnički. Zašto FA ne pogleda kako ostale federacije rade, kako oni proizvode mlade igrače. Gdje je naš plan B, mi nemamo ni plan A. Posljednja linija je bila očajna, nedostajalo nam je ideje, ovo je frustrirajuće“, vrištao je Chris Waddle, sukomentator BBC-evog radija i velika legenda engleskog nogometa.

„Mislio sam da smo bili četiri nivoa ispod stvarnosti u utakmici protiv Alžira, a danas smo bili još četiri nivoa niže. Nijemci su nas učinili veoma bijednima. Fabio se možda bori sa lošim engleskim, ali on je zbilja rekao da smo igrali dobro. Otrešeni smo, moramo biti sretni što smo primili samo četiri gola“, kukao je Alan Hansen, sjajni štoper Liverpoola iz osamdesetih godina. Iako je Škot suosjećao je s katastrofom Gordog Albiona ili se samo pravio, a u sebi tiho likovao.

„Ovo je najgora izvedba tima i najgori nastup zadnje linije koji sam ikada vidio“, rekao je Lee Dixon, nekadašnji desni bočni Arsenala, dok je Graham Taylor dodao: „Ako nastavimo igrati u formaciji 4-4-2, nikada nećemo osvojiti Svjetsko prvenstvo“.

„Reći ću jednu stvar koja se možda nekome neće svidjeti. Nije bitno kojim je sistemom Engleska igrala danas. Igrali su toliko loše da bi izgubili u svakom sistemu“, dodao je Alan Hansen na Taylorovo kritiziranje Capellovih 4-4-2.

Nakon utakmice je i Fabio Capello dao izjavu BBC-u. Naravno prihvatio je kritike, ali samo donekle. Smatrao je da je njegov tim igrao dobro, a da je jedan od krivaca bio sudija Larronda.

„Bilo je veoma važno da postignemo drugi pogodak. Nije mi jasno kako u tom trenutku, u današnje doba vrhunske tehnike, nije viđen pogodak. Mislim da smo igrali dobro kod 2:1, trebalo je biti 2:2, bili smo razočarani odlukom sudije, uhvatili su nas na kontre i bilo je gotovo. Njemačka je veliki tim, igrali su dobro, napravili smo greške, ali je sudija napravio najveću. To je nogomet“, rekao je Capello.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.