Ovo je najpravednije finale Lige prvaka ikad, ali - ko bi igrao finale da nije VAR-a?

Pravda je ove sezone zadovoljena

Ovo je najpravednije finale Lige prvaka ikad, ali - ko bi igrao finale da nije VAR-a?

U prošlosti smo često pravili tekstove tipa 'Ko bi igrao u finalu Lige prvaka da nije bilo sudijskih grešaka', a da je vrijeme da pravimo one 'Ko bi igrao u finalu da nije bilo VAR tehnologije'.

U drugom dijelu ove sezone, tačnije od utakmica knock-out faze UEFA se konačno odlučila da uvede VAR tehnologiju na susrete Lige prvaka.

Mnogi su bili zadovoljni tom odlukom, a na kraju se ispostavilo s razlogom jer je VAR tehnologija zaista doprinjela pravednijem suđenju. Niko se na kraju utakmica nije imao razloga žaliti, a u finalu su klubovi koji su zaista zaslužili da se tamo nađu.

E sad, zamislite da ovog proljeća nije bilo VAR-a na susretima Lige prvaka. Ko bi u subotu navečer igrao finale? Tottenham ne bi sigurno, a vrlo je moguće da bi Manchester City, PSG, a možda čak i Roma, ko zna.

Porto - Roma

Već u susretima osmine finala vidjeli smo nekoliko kvalitetnih primjena VAR tehnologije. Porto i Roma su dva podjednaka tima i mnogi su očekivali da bi na kraju dvomeč mogli odlučivati jedanesterci, ali to se nije dogodilo iako je trebalo u svijetu bez VAR-a. Sjetite se trenutka s kraja drugog produžetka. Florenzi je povukao jednog igrača Porta, sudac nije pokazao ništa, ali nakon pregledanih snimaka ustanovljeno je da je to penal za domaće. Bilo je to tri minuta prije penala. Dakle, da nije bilo VAR-a izvodili bi se penali i možda bi Roma opet igrala protiv Liverpoola, ovog puta u četvrtfinalu, a ne Porto.

PSG - Manchester United

Za norveškog trenera Ole Gunnar Solskjaera ovo je bila jedna od odlučujućih utakmica kada je u pitanju ostanak ili odlazak s klupe Uniteda. On je kao posuđen trener stigao iz Moldea, a ugovor je sebi osigurao upravo pobjedom u Parizu.

United je prvi meč izgubio na Old Traffordu sa 2:0, ali je u Parizu slavio 3:1 i prošao dalje. Ipak, tako ne bi bilo da nije VAR-a. Gosti s Old Trafforda su vodili 2:1 do pred sami kraj meča u Parizu kada je nakon udarca Dalota lopta pogodila Kimpembea u ruku i otišla u korner. Da nema VAR-a, glavni sudac Damir Skomina bi pokazao upravo na korner, ali obzirom da ga ima, nakon pregledane snimke Slovenac je pokazao na penal. Rashford je bio siguran s bijele tačke i odveo United učetvrtfinale.

Manchester City - Tottenham

Manchester City i Tottenham su na Etihadu odigrali jedan od najboljih mečeva Lige prvaka ikad. Gosti su došli u Manchester s golom viška iz prvog meča, ali njihova prednost se istopila nakon samo nekoliko minuta. Tada je krenula prava golijada i u samom finišu meča došli smo u situaciju da domaći vode 4:3. Lijepo za njih, ali nedovoljno za polufinale. Tada Sterling pogađa za 5:3 bukvalno u posljednjim sekundama, sudac se konsultuje sa VAR sobom i dosuđuje ofsajd poziciju. Velika tuga za domaće navijače, ali pravda je zadovoljena.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Dakle, da nije bilo VAR tehnologije Solskjaer možda ne bi sjedio naredne sezone na klupi Uniteda, zamijenio bi ga možda Pochettino koji bi ispao s Tottenhamom u četvrtfinalu, a veliko je pitanje ko bi igrao u finalu protiv Liverpoola.

Bilo kako bilo, Liverpool i Tottenham će u subotu odigratinajpravednije finale ikada. Neka bolji pobijedi.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Da su babi muda, ne bi joj trebao deda.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi