Ovu tajnu su dugo čuvali: PSG je na nevjerovatan način ostao bez Ronaldovog potpisa
Legendarni Brazilac je pravio čuda na terenu. Njegovi golovi i nastupi će zauvijek ostati upamćeni (Foto: EPA)

Imali su šansu da promijene historiju

Ovu tajnu su dugo čuvali: PSG je na nevjerovatan način ostao bez Ronaldovog potpisa

M. Šljivak

Jedan od najvećih fudbalera svih vremena je bez dileme brazilski čarobnjak Ronaldo.

Legendarni fudbaler je onaj o čijim igrama se pričalo, ali su mu još veću slavu pokvarile brojne povrede. Stradala su mu oba koljena dok je nosio dres Intera (1997 - 2002) i imao je ogromne pauze.

Možda bi sve bilo drugačije da je te 1997. godine Ronaldo potpisao za PSG umjesto za Inter. Barcelona ga se prelako odrekla nakon samo jedne sezone u kojoj je bio čudesan, a Brazilac se odlučio potpisati za Inter.

Bio je tada Ronaldo jako blizu dolaska na Park Prinčeva. Sve je bilo spremno za potpis, ali je ugovor otkazao tadašnji vlasnik pariškog tima, francuska televizija Canal Plus.

Razlog otkazivanja je bio izuzetno bizaran. Rukovodstvo ove televizije plašilo se da će ostati bez gledalaca iz PSG-ovog velikog rivala Marseillea ako potpišu Ronalda i dogovor je propao.

Tako je legendarni brazilski napadač završio u Interu. Tamo se zbog povreda dosta patio, nije previše igrao, ali u ono malo vremena na terenu je pokazao istinsku klasu.

Potom se vratio u dresu Real Madrida, gdje je proveo pet godina, posljednja evropska stanica mu je bio AC Milan, a karijeru je "pravi Ronaldo" završio u dresu brazilskog Corinthiansa.

Treba svakako napomenuti da je karijeru počeo u Cruzeiru, a da mu je prvi evropski tim bio holandski PSV. Došao je na Stari kontinent kao 18-godišnjak 1994. godine, a dvije godine kasnije je na Nou Campu na poziciji devetke zamijenio bh. fudbalera Mehu Kodru.

Mnogi Ronalda smatraju najboljim fudbalerom koji se ikad pojavio. Sigurno da u Parizu danas itekako žale što ga nisu doveli i ko zna do kakvih bi ih visina legendarni Brazilac odveo.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Ronaldo je u karijeri odigrao ukupno 518 utakmica i postigao je 352 pogotka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi