Mnogi prosječni igrači koštaju skuplje: Poznato za koliko su prodane dionice Palerma
Foto: Palermo F.C. - Twitter

Kupio ih City Football Group

Mnogi prosječni igrači koštaju skuplje: Poznato za koliko su prodane dionice Palerma

E. Ganibegović
Teme:

Palermo ima novog vlasnika.

Ovaj klub koji je izborio plasman u Seriju B kupio je City Football Group, konzorcij koji je, između ostalih, vlasnik Manchester Cityja.

Palermo je jedan od najstarijih fudbalski klubova u Italiji. Sicilijanski klub je osnovan 1900. godine.

Palermo se suočio s ozbiljnim financijskim problemima, a 2019. je bankrotirao. Momčad je ponovno startala iz talijanske četvrte lige, a ovog ljeta stigla do Serije B gdje će igrati naredne sezone. 

Palermo postaje 11. fudbalski klub u vlasništvu City Football Groupa, nakon Manchester Cityja, New York Cityja, Melbourne Cityja, Yokohama F Marinosa, Montevideo City Torquea, Girone, Sichuan Jiuniua, Mumbai Cityja, Lommela SK i Troyesa.

Prema Goalu, City Football Group platio je 13 miliona eura za 80% dionica kluba na Siciliji.

Iako je igrao u Serie C u sezoni 2021/2022, Palermo je privukao preko 30.000 navijača na mečeve na "Renzo Barbera" stadionu u doigravanju za plasman u viši rang. 

Palermo nikada nije osvojio naslov Serije A, ali je igrao tri finala u talijanskom kupu i tijekom godina lansirao igrače velike klase kao što su Andrea Barzagli, Josip Iličić, Abel Hernandez, Luca Toni, Fabio Grosso, Paulo Dybala, Javier Pastore, Edinson Cavani i drugi. 

City Football Group je u vlasništvu šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čije se bogatstvo procjenjuje na 30 milijardi eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi