Papac: Novac nije važniji od trofeja

Saša igra u životnoj formi

Papac: Novac nije važniji od trofeja

Adnan Beganović

Saša Papac, igrač Glasgow Rangersa i nekadašni reprezentativac BiH koji se još uvijek ne želi vratiti u naš nacionalni tim zbog kako sam kaže, ljudi koji sjede u FS BiH, dao je intervju za Daily Record.

Neke slike ratom razorene Bosne i Hercegovine neće se nikada izbrisati iz sjećanja Saše Papca. Papac o ovoj temi ne voli govoriti u javnosti, jer ne želi dopustiti da ono što je obilježilo njegovo djetinjstvo utiče na njegovu sadašnjost. Ipak, osjećaj sreće što danas kao visokoplaćeni fudbaler može uživati u životu ne napušta ga ni u jednom trenutku.

Papac cijeni medalje više nego novac, istoriju više nego lagodan život. Zato svaki radni dan posvećuje borbi da bude najbolji u dresu Rangersa i zato je odbio šansu da igra u Francuskoj da bi ostavio još dublji pečat na Ibroxu.

Naš nekadašnji reprezentativac uvjeren je da je u životnoj formi i da će od toga najviše profitirati upravo Rangersi.

“Odrastao sam u Mostaru, gradu u Hercegovini.”, kaže tridesetogodišnji Papac. “Nemoguće je porediti fudbal tamo i ovaj koji se igra u Škotskoj. Jednostavno, imali smo toliko problema nakon rata da za fudbal nije ostalo nimalo novca. Prije rata imali smo jednu od najbojih liga u Evropi, a danas igrači iz moje zemlje odlaze u Njemačku, Francusku ili, evo kao ja, u Škotsku. Nikome nije bilo lako tokom rata, a petnaest godina kasnije, to je iza mene. To je tema o kojoj ne želim pričati.”

Papac želi pričati o tome kako mu je fudbal promijenio život.

“Nema sumnje da sebe smatram veoma sretnom osobom. Nakon rata nismo imali nikakve uslove za treninge, nije bilo terena, lopti ili kopački. Bilo je to vrlo teško vrijeme i da mi je tada neko rekao da ću deset godina kasnije biti na velikoj pozornici sa Rangersima, ne bih mu vjerovao. To je nešto što nisam mogao ni zamisliti. Zato sam vrlo sretan. Vi ne možete ni zamisliti kako je to. Jedina stvar koja me tada uveseljavala je fudbal i fudbal je bio jedino što sam imao”, govori Papac.

“Kada odem u Mostar, oko mene nema nikakve strke. Nema fotografa i fanova. Tamo nisam zvijezda. Samo sam čovjek među svojim prijateljima.”

Činjenicu da ga ja Fortuna pomazila Saša Papac vraća trenirajući i pokušavajući da postane još bolji u svom poslu. Jedan je od igrača koji neće lako mijenjati klub, koji će dati sve od sebe i pokušati da ostavi trag gdje god se nalazio.

“Vrlo sam ponosan na to što sam još dio ekipe Rangersa. Trenutno sam jedini koji je stigao u vrijeme predhodnog menadžera. Kada sam na terenu uvijek dajem sve od sebe i sretan sam što sam u velikom klubu kakav je Glasgow Rangers. Imao sam priliku da odem, kao i ostali kada je okončana era Le Guena. Mogao sam potpisati za jedan od francuskih klubova, ali sam osjećao da moj posao u Škotskoj nije završen. Osvojio sam prvenstvo i kupove, ali još uvijek ima toliko toga što mogu uraditi. Svi moji planovi vezani su za Ibrox.”

“Ovo je bila najbolja sezona u mojoj karijeri i trenutno igram na nivou koji nikada ranije nisam dosegao. Svake godine želim biti bolji nego ranije, ali nikada nisam uživao u igri kao sada. Sada sam na vrhuncu, zahvaljujući svojim godinama i iskustvu.”, zaključio je Papac.

Za fudbalere se obično misli da im je plata u nekom klubu najvažnija stvar. Posebno se ovo odnosi na igrače koji dolaze sa strane i od klubova više uzimaju nego što daju. Međutim, Saša Papac je drugačiji slučaj.

“Moj plan jeste da dobijem nešto od fudbala. Želim pobjede i trofeje jer je to bit ove igre. Novac je trenutna stvar, ali trofeji su zauvijek. Novac nikada neće zamijeniti uspomene na dostignuća koja će neki igrač ostvariti. Nekim ljudima je novac motivacija, ali ja nisam jedan od njih. Želim biti u mogućnosti da se na kraju karijere osvrnem i svojoj kćerki pokažem trofeje koje sam osvojio. Želim da bude ponosna na mene. To je moja motivacija u životu", zaključio je Papac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti