Parker: Nije bilo šanse da izgubimo finale

Najbolji igrač Eurobasketa

Parker: Nije bilo šanse da izgubimo finale

Sjajni francuski košarkaš Tony Parker osvojio je, napokon, najsjajniju reprezentativnu medalju. Vodio je svoju Francusku do zlata na Eurobasketu koji je okončan u Sloveniji.

Rijetki su očekivali da bi se košarkaška reprezentacija Francuske oslabljena otkazima mogla opšte upustiti u borbu za medaljem, a kamo li za onu najsjajnu. Ipak, Parker i društvo demantovali su sve skepitike i nakon velikog povratka u polufinalu protiv Španije, zasluženo su i u finalu savladali selekciju Litvanije.

Francuska je trijumfovala rezultatom 80:66, a Tony Parker sasvim zasluženo je proglađen najboljim igračem ovogodišnjeg Eurobasketa.

Od 2003. godine Parker nije propustio niti jedno Evropsko prvenstvo, pa tako niti ove godine makar je iza sebe imao izuzetno tešku NBA sezonu. Njegov je San Antonio igrao sve do posljednjeg dana, a usput rečeno, izgubio je veliku finalnu seriju od Miami Heata (4:3 za Miami).

''Ne znam upotrijebiti najbolje riječi kako bih opisao svoje osjećaje. Ovaj Eurobasket je bio nezaboravno putovanje, baš ništa ne bih promijenio. Titula je tu i to jedino važno. Umoran sam, iskreno, potpuno sam iscrpljen. Posebno sam bio smlavljen nakon četvrtfinala i polufinala. Ali, sav je umor nestao po isteku zadnje finalne sekunde'', rekao je Parker i dodao:

''Nije bilo šanse da izgubimo finale. Govorili smo to jedan drugome prije same utakmice protiv Litvanije. Ovo je bilo naše prvenstvo, pogotovo nakon što smo okrenuli Špance. Zašto sam uvijek tu? Pa, želio sam prvenstveno ovo zlato, ali i naš selektor Collet je jedan od razloga zašto se stalno vraćam.''

O Svjetskom prvenstvu koje se sljedeće godine održava u Španiji Parker je rekao:

''Ne znam. Treba vidjeti u kakvoj ću fizičkoj snazi biti. Ponavljam, došao sam umoran, a odlazim potpuno umoran s ovog prvenstva. Ali, i sretan.''

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti