Brazilci su jednim potezom pokazali šta im je značio Pele
FOTO: EPA

Bio je više od fudbalske legende

Brazilci su jednim potezom pokazali šta im je značio Pele

Haris Zilić
Teme:

Legendarni brazilski fudbaler Pele preminuo je u 83. godini života nakon teške bolesti u bolnici u Sao Paulou. Vijest je rastužila sve ljubitelje fudbala, ali i sporta.

Pele je jedan od najboljih fudbalera svih vremena.

Dugo su se vodile polemike da li je bolji Pele ili Maradona, pojavom Messija i Ronalda te priče su se proširile.

Ipak, mnogi su uvjerenja da je Pele najboljih svih vremena i da je upravo Brazilac uveo drugu dimenziju u fudbal svojim pojavljivanjem i svojim magijama na terenu.

Pele je Brazilcima značio i više od samog fudbala.

Mnogi Pelea smatraju za jedaan od ideniteta Brazila, a posljednjim potezom su sve rekli.

Oglasi

Vlada Brazila odlučilaje da naredna tri dana proglasio danima žalosti zbog smrti Pelea, a kultni kip Krsta Iskupitelja u Riu osvjetljen je bojama Brazila.

Sve generacije tuguju za Peleom, a iako je Brazil zemlja fudbala, mnogi su složni da će se teško roditi fudbaler sličan istinskoj legendi.

Kao fudbaler Pele je tri puta osvajao Mundijal sa Kariokama to je bilo 1958., 1962. i 1970. godine.

Predvodio je i Brazil do dvije uzastopne titule na Mundijalima što nikom nakon toga nije uspjelo za nogom.

Pele je u karijeri igrao za dva kluba. Tu su Santos i New York Cosmos. U Santosu je proveo punih 18 godina od 1956. do 1974. godine. Odigrao je 496 utakmica i postigao čak 504 gola.

Imao je priliku igrati i u našoj zemlji. Bio je to prijateljski duel Željezničara i Santosa 1969. godine na Koševu. Željezničar je slavio svoj 48. rođendan, te poveo pogotkom Josipa Bukala, a upravo Pele je izjednačio.

Tada je kazao da mu je zadovoljstvo biti u Sarajevu, a zanimljivo da je za Željezničar nastupao i Vahidin Musemić, slavni fudbaler Sarajeva koji je odlučio u tom meču pojačati 'ljutog rivala'.

Pele je rođen 23. oktobra 1940. godine u brazilskom mjestu Tres Coracoes u saveznoj državi Minas Gerais, a nedugo zatim njegova porodica se preselila u mjesto Baure u saveznu državu Sao Paulo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti