Zna se ko je veliki šef: Samo jednom čovjeku je uspjelo ono što je decenijama bilo nezamislivo

Kako on kaže tako i bude

Zna se ko je veliki šef: Samo jednom čovjeku je uspjelo ono što je decenijama bilo nezamislivo

A. Čaušević

Tim zvani Aleja velikana na fudblaskom nebu dobio je je još jedno pojačanje. Preminulim fudblaskim ikonama pridružio se i Edson Arantes do Nascimento, zvani Pele. Za mnoge najveći fudbaler ikada uz Diega Armanda Maradonu.

Edson Arantes do Nascimento i Diego Armando Maradona su godinama ljuti rivali, doduše indirektno jer se nisu mogli suprotstaviti na terenu, budući da su rođeni u razmaku od dvadeset godina.

Pele i Maradona su prve asocijacije na fudbal i na dvojicu najvećih fudbaler ikada. Lionel Messi i Cristiano Ronaldo su blizu da im ukradu ili su već ukrali taj prestiž, ali je realnost da će starijim generacijama Kralj i Mali zeleni uvijek biti

Između Maradone i Pelea nikad nije nedostajalo žestokih riječi, verbalni okršaji su bili normalna pojava, a bilo je i niskih udaraca.

Ali i velikom rivalstvu dođe vrijeme kada se sjekira zakopa i poštovanje pobjeđuje sve. Jedini koji je uspio da ih pomiri bio je Vladimir Putin, predsjednik Rusije koji je trenutno omražena osoba u svijetu zbog agresije na Ukrajinu.

Oglasi

Dvije bivše desetke su se susrele u Moskvi za žrijeb Svjetskog prvenstva 2018. godine. Brazilac se prvi put u javnosti pojaviou invalidskim kolicima. Maradona ga je ugledao i poljubio u čelo, čime je, čini se, izbrisao sve teške riječi i rivalstvo koje je trajalo više od trideset godina.

Prije izvlačenja, brojni gosti su se sastali iza pozornice. Diego Armando Maradona jedan je od osam igrača koji moraju ući u ždrijeb. Sve bi ih pozdravljao predsjednik Rusije Vladimir Putin, a upoznaje i velikog Pelea koji dolazi u invalidskim kolicima.

Ostali veliki bivši nogometaši su ugledali Pelea, prilaze mu i željeli su da ga pozdrave, tu su i visoko rangirani šampioni poput Matthaeusa, Schmeichela i Fabia Cannavara. S Brazilcem se rukuvao i ruski predsjednik, vrlo nasmijan.

Tada se tihim korakom pojavljuje Diego Armando Maradona koji, ugledavši nekadašnjeg broja 10 Brazila, ganut, možda čak razmišljajući o njegovim zdravstvenim problemima, mu prilazi, grli ga i ljubi.

Taj poljubac vrijedio je više od hiljadu riječi te je odjednom izbrisao sve ranije loše rečeno. Pod očima velikih prvaka, najveći ikada zapečatili su historijski mir.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

I naravno tada nije nedostajalo fotografija s Maradonom, Peleom i Putinom koji je također želio zauzeti svoje mjesto u historiji svjetskog fudbala. Ruski predsjednik je i tada demonstirao koliko je utjecajan i moćan lider. Veliki šef kojem svaka želja mora biti ispunjenja.

Inače, Pele je uvijek bio protivnik Putinovog režima, ali uprkos svemu tome kada ga je predsjednik Rusije pozvao na izvlačenje 2018. godine nije uspio reći ne. 

Top Komentari

Zoilomas
**** vam Putin sve.
2 1
Arnel925
Putin je glavni jbt
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti