Pep prvak kao igrač i kao trener
Prvaci iz 1992. godine

Veliki uspjeh mladog trenera Barcelone

Pep prvak kao igrač i kao trener

M. Maksimović

Fudbaleri Barcelone su večeras u Rimu stigli do trećeg naslova prvaka Evrope. Šest finala, tri naslova, nakon dva Holanđanina, Johana Cruijffa i Franka Rijkaarda, sa Barcelonom je treći naslov osvojio domaći dečko, Pep Guardiola. 

Čovjek koji je kao tada mladi igrač 1992. godine bio član postave koja je osvojila prvi naslov na Wembleyu prije 17 godina. Prije njega to je uspjelo, samo petorki, Miguelu Munozu, Giovanniu Trapattoniu, Johanu Cruyffu, Carlu Ancelottiu i Franku Rijkaardu.

Munoz je kao igrač Real Madrida osvojio naslove 1956. i 1957. godine, a kao trener Kraljevskog kluba 1960. i 1966. Trapattoni je kao igrač Milana slavio dva puta (1963, 1969), a potom i kao trener Juventusa (1985). Johan Cruyff je u dresu Ajaxa slavio čak tri puta (1971, 1972, 1973), a jednom kao trener Barcelone (1992). Carlo Ancelotti je s Milanom osvojio dva naslova kao igrač (1989, 1990), a jedan kao trener (2003), dok je Rijkaard igračke trofeje osvojio s Milanom (1989, 1990) i Ajaxom (1995), a trenerski s Barcelonom (2006).

Prvo finale je Barcelona igrala davne 1962. godine na Wankdorf stadionu u Bernu. Igralo se pred 33.000 gledalaca, a Benfica je na kraju bila bolja 3:2. Na klupi Benfice je sjedio Mađar Béla Guttmann, dok su za Barcelonu igrali Ladislao Kubala,Sándor Kocsis i Zoltán Czibor. Barcelona je vodila 1:0, Benfica je preokrenula na 3:1, do kraja je Barca samo ublažila poraz.

Barca je ponovo u finalu 1986. godine, a ovaj put se igralo u Španiji, tačnije u Sevilli. Terry Venables je vodio Barcu za koju su igrali Steve Archibald i Bernd Schuster. Pucali su se penali, igrači Barcelone nisu zabili niti jedan, Steaua je slavila na penale 2:0.

I onda je stigao prvi naslov. Na Wembleyu su 20. maja igrali Barcelona i Sampdorija, gol odluke
je stigao u 112. minuti, bomba Ronalda Koemana je završila iza leđa Gianluce Pagliuce. Tada su za Barcelonu igrali Zubizarreta, Nando, Albert Ferrer, Ronald Koeman, Juan Carlos, Bakero, Salinas, Stoichkov, Michael Laudrup, Eusebio i naravno Guardiola. Još su igrali  Alexanko, Goikoetxea, dok su na klupi ostali Beguiristain, Nadal i Busquets otac Sergia Busquetsa.

Težak poraz u finalu je doživjela Barca, 1994. godine. Massaro, Savićević i  Desaily su kreirali težak poraz Katalonaca u Atini. Milan je slavio 4:0. I tada je igrao Guardiola, igrao je i današnji sportski direktor Txiki Beguiristain, kao i Busquets koji je utakmicu ogledao sa klupe.

Atinski debakl je ostavio traga, a Barcu smo ponovo imali u finalu tek 12 godina kasnije. Sada je na klupi Frank Rijkaard, a Eto'o i Belletti su kreirali preokret za drugi naslov Barce. U tom sastavu su bili Valdés,Oleguer,Marquez, Puyol, van Bronckhorst,Edmílson, Eto'o, van Bommel,Giuly i Ronaldinho, a sa klupe su ušli Belletti, Iniesta i Larsson.

Tri godine kasnije, u Rimu su tu ponovo bili Valdes, Puyol, Iniesta, Eto'o i Busquets junior, čak je  Eto'o ponovo zabio, Pep Guardiola je osvojio naslov kao igrač, u Rimu je to ponovio kao trener.

Podsjetnik na predhodna dva uspjeha Barcelone: 

 

 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.