Perišić šokirao Španiju za prvo mjesto, Turska se nada čudu

Grupa D

Perišić šokirao Španiju za prvo mjesto, Turska se nada čudu

Fudbaleri Hrvatske slavili su večeras protiv Španije sa 2:1 i sa prvog mjesta grupe D idu u osminu finala Evropskog prvenstva.

Iako je i prije početka ovog meča bilo jasno da će se ove reprezentacije plasirati dalje, nije bilo jasno s kojeg mjesta, a Hrvati su ovom pobjedom uspjeli da osiguraju prvu poziciju i izbjegnu Italiju u osmini finala.

Španija je sjajno otvorila meč te su već u sedmoj minuti susreta uspjeli zatresti mrežu Subašića, a to je učinio napadač Juventusa Alvaro Morata. Nastavili su Španci sa sjajnom igrom i u sljedećim minutama, pa je Nolito imao veliku šansu u 9. minuti, ali je njegov udarac otišao pored gola. 

Hrvatska se nakon toga probudila pa su pred golom De Gee stvorili dvije stopostotne prilike. Prvo je Kalinić sjajno šutirao iz daljine, ali je De Gea odbranio, da bi nakon toga lopta nakon udarca Rakitića pogodila i prečku i stativu, ali nije završila u golu.

Španci su ponovo zaprijetili u 23. minuti, ali je Subašić odbranio udarac Davida Silve. Kazna Špancima za ove promašaje stigla je u samom finišu prvog dijalea igre kada se Kalinić sjano snašao u šesnaestercu protivnika i pogodio za poravnanje.  

Nastavak meča donio je daleko manje šansi na obje strane. Španija je ponovo prva zaprijetila pa su u 54. minuti preko Morate propustili šansu da povedu, jer je ovaj napadač šutirao pored gola. 

Najveću šansu u nastavku meča Španci su imali u 72. minuti kada je dosuđen jedanaesterac. Loptu je na bijelu tačku stavio Sergio Ramos, ali njegov udarac je sjajno odbranio Subašić pa je ostalo 1:1. Da se meč ne završi sa ovim rezultatom, pobrinuo se Ivan Perišić koji je u 86. minuti zatresao mrežu De Gee i Špancima osigurao Italiju u osmini finala.

U drugom meču ove grupe, reprezentacija Turske zadržala je teoretske šanse da se plasira u osminu finala. Turska je meč protiv Češke Republike otvorila sjajno i povela sa 1:0 već u 10. minuti, a strijelac je bio Burak Yilmaz. Već sedam minuta nakon toga Tomas Sivok je sjajno skočio u protivničkom šesnaestercu, ali stativa je spasila Tursku. 

Novu priliku da izjednači rezultat Češka je imala u 24. minuti, ali udarac Kaderabeka je odbranio Babacan. Česi su zaprijetili i u 38. minuti, ali Babacar je ovog puta odbranio i udarac Plasila. Nastavak meča donio je daleko manje prilika, ali i još jedan pogodak. Prvo je Češka zaprijetila preko Daride, ali Babacan je ponovo bio na visini zadatka. Kazna Česima za promašaje stigla je u 65. minuti kada je Ozan Tufan pogodio na asistenciju Topala za konačnih 2:0.

Turska je nakon ove pobjede grupu završila na trećem mjetu sa tri boda i zadržala je teoretske šanse za plasman dalje. Turci će morati sačekati rasplet situacijau ostalim grupama da vide jesu li miljenici sreće i hoće li igrati osminu finala.

Evropsko prvenstvo, grupa D:

Hrvatska-Španija 1:1 (Kalinić 45'-Morata 7')

Češka-Turska 0:2 (Yilmaz 10', Tufan 65')



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti