Pet imena, jedno je selektorsko

KSBiH sutra pred velikom odlukom

Pet imena, jedno je selektorsko

Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine će sutra u Cazinu sa početkom u 16:00 u motelu "100 vrela" odlučivati o novom selektoru naše reprezentacije.

To je ujedno i jedina informacija koja je sigurna, koja je provjerena i koja je i zvanična kada je u pitanju kancelarija našeg saveza, kao i sve ono što je bitno vezano za izbor novog selektora.

Da, još jedna informacija je provjerena, ta da je Aleksandar Petrović jedan od kandidata za funkciju izbornika našeg najboljeg košarkaškog tima. Kako je i sam priznao u razgovoru za naš portal već je obavljeno nekoliko razgovora sa njim, a vaš novinar sa sigurnošći može konstatovati kako je uredno popunjeni CV-i ovoga priznatog stručnjaka već poodavno na razmatranju u našem savezu.

Pet imena u opticaju, interesanti i iz Francuske

Sve ostale informacije već spadaju u domen nagađanja, predviđanja i saznanja na osnovu simpatizerstva. Veliko priznanje, bez ikakve sumnje treba odati svim uposlenicima u savezu, jer zaista niti jedna suvišna informacija nije procurila, pa čak niti glavu promolila izvan prostorija saveza u Branilaca Sarajeva 11. Imena kandidata, sva ostala imena sem Acinog brižno su čuvana i nije postojao ključ koji je bravu tog sefa mogao otvoriti.

Pa ipak, još nešto smo saznali. A to je broj kandidata kojima je klupa BiH u ovom trenutku izrazito zanimljiva. Riječ je o imenima pet košarkaških stručnjaka i kako saznajemo niti jedno ime nije sa prostora naše zemlje. Misli se i na činjenicu da niko od njih već dugo nije imao doticaja sa bh-košarkom.

Da li će na stolu pred Upravnim odborom biti i ime jednog trenera iz Francuske, koji je također poslao istorijat svoje karijere i koji se nakon toga nekoliko puta i interesovao o svojim šansama kada je u pitanju mjesto selektora, to neznamo. Nezvanično saznajemo da su njegove šanse bitno manje, upravo zbog jezične barijere, koja bi prema razmišljanjima u našem odboru mogla predstavljati otežavajuću okolnost u budućem selektorskom radu.

Aco "trica" ili Lukajić "struja", a možda i ...

Već poodavno mediji, ali i svi ljubitelji košarke u našoj zemlji Aleksandra Petrovića vide kao novog stručnjaka koji će Teletovića, Ikonića, Domercanta i ostale povesti već kroz avgustovske kvalifikacije put Eurobasketa u Sloveniji. Uz njegovo ime, često se izgovara još i ono Željka Lukajića. I njegovo ime je neslužbeno u kandidaturi za novog selektora.

Indikativno je to da su oba trenera bez angažmana. Petrović je nakon velikog usjeha sa Cedevitom, kada je ujedno proglašen za najboljeg trenera EuroCupa  2011. godine još uvijek bez kluba. Lukajić je nedavno dao otkaz u Hemofarmu, nakon što je uvidio da su ambicije i realne mogućnosti tima iz Vršca u raskoraku.

I jedan i drugi, Petrović nedavno u Sarajevu tokom simpozija "Sportski uspjesi u funkciji promocije države", Lukajić na Bjelašnici tokom košarkaškog ljetnog kampa, dali su do znanja da im je vođenje bh-tima primamljiva solucija.

Ne smije se zanemariti niti poznavanje "igračkog koda" naših košarkaša. Lukajićevi bivši igrači su Marković, Halimić i Firić. Igrao je i vodio Željezničar, Famos i Igman. Odlično poznaje sadašnje igrače iz BiH, na kraju krajeva, zar nije do nedavno upravo on bio trener Nešovića u Hemofarmu.

Aleksandar Petrović je prema svim informacijama izuzetno upoznat sa kapacitetima našeg nacionalnog tima. Često je u najboljim izdanjima Bosne u Regionalnoj ligi bio gost u Sarajevu.

Ono što bi nakon stručne kvalitete moglo biti od presudnog značaja kod izbora novog selektora jesu velike i neupitne simpatije prema našoj zemlji, a i tu su ova dva kandidata na "svome". Lukajić je rođen u Goraždu 14. decembra 1958. godine i njegova ljubav prema BiH je neupitna. Petrović sa druge strane kao da ne može zaboraviti na  gostoprimstvo Sarajeva tokom njegovog služenja vojnog roka u JNA, kada je stanovao na Alipašinom polju i kada je svaki dan u Olimpijskom selu (sadašnja dvorana Ramiz Salčin op. a) trenirao sa prvim timom Bosne.

Naravno da se u svemu ovome postavlja jedno veoma važno pitanje koje je usko vezano za financijsku moć našeg saveza, koja, ruku na srce, baš kao i u ostalim savezima i udruženjima i nije na nekom zavidnom nivou. Roster našeg tima, koji je u razmišljanjima svih kandidata- veoma potentan, nudi mogući nastup na Eurobasketu u Sloveniji. FIBA je po tom pitanju zaista pomogla sa povečanjem broja reprezentacija na evropskim smotrama sa 16 na 24 tima. 

Šta u konačnici selektorima to može ponuditi ? Pa jasno je, veliki izlog za sve potencionalne kupce u kojem bi njihovo ime, lik i djelo nakon evropske smotre najboljih moglo biti izloženo na najboljem mjestu tokom šoping groznice.

I, tako, mnogo smo puta, svi ljubitelji košarke u svojim razgovorima, ja u ovom tekstu spomenuli njihovo ime, a šta je sa ostalim kandidatima, koji su naravno u igri. Pa dobro, ne bi smo imali ništa protiv.

Nakon dugih rotacija Sabita Hadžića i Mensura Bajramovića, koje je tek jednom "narušio" Nenad Marković, bh-košarci je potrebno jedno sasvim novo ime. Ime, koje će ostvariti simbiozu igrača i stručnog stožera. Ime, koje će donijeti kvalitetnu atmosferu u svlačionici. Jednog novog selektora, kojeg će krasiti karizma i koji će u svakom slučaju sa svojim dosezima u karijeri predstavljati autoritet za svakog našeg košarkaša.

Ime, koje će nakon 19 godina biti na tragu Delibašićevog uspjeha u Njemačkoj 1993. godine kada smo osvojili fenomenalno osmo mjesto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.