"Pet pobjeda u nizu? Nije to još ništa, ali bitno je da sam počistio korov"
Kada je u julu stigao na izvlačenje parova, Borisa Stanišića prvog čovjeka Zvijezde 09 mnogi su tješili, sugerirajući mu da će biti potrebno vrijeme da se navikne na Premijer ligu

Predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić za SportSport.ba

"Pet pobjeda u nizu? Nije to još ništa, ali bitno je da sam počistio korov" · Intervju

Padali su redom ničice. Prvo Sloboda nasred Tušnja, velikih 3:0. Pa onda GOŠK, a zatim velikani Zrinjski u Ugljeviku i Željezničar na Grbavici. Sjani niz od pet utakmica kompletirao je Čelik u posljednjem kolu pred reprezentativnu pauzu.

Kada je u julu stigao na izvlačenje parova, Borisa Stanišića prvog čovjeka Zvijezde 09 mnogi su tješili, sugerirajući mu da će biti potrebno vrijeme da se navikne na Premijer ligu. Maltene, sažalili su se na njega, a on ih je slušao i mudro upijao savjete.

Predsjednik novog premijerligaša, mogao se u potpunosti uvjeriti u riječi onih koji su duže vrijeme premijerligaši, ali na njegovu sreću znao se iskobeljati iz problema. Porođajne muke su iza Zvijezde, a činjenice govore da niti je Stanišić blećak, niti je Zvijezda puki posmatrač dešavanja u Premijer ligi.

Sada se definitivno osjećate ljepše i ugodnije? Rijetko se ko mogao u historiji Premijer lige pohvaliti nizom od pet uzastopnih pobjeda.

"Naravno, evo me čekam utakmicu naših kadeta. Sada se definitivno bolje osjećam, ali daleko od toga da sam potpuno opušten. Ova liga je toliko podjednaka i neizvjesna da je to nevjerovatno i koliko god naša serija bila očaravajuća ništa mi sa ovih pet pobjeda nismo napravili. Moglo je sve da krene u drugom smjeru."

Nabolje je krenulo dolaskom Darka Nestorovića...

"I njegovim dolaskom, ali i ja sam se pojačao. Doveo sam igrača u napad, pojačali smo odbranu. Šta je u svemu to bilo presudno da se naši rezultati poprave ja iskreno ne znam, ali je definitivno da je sve krenulo nabolje. Pokazat će i vrijeme i dodatne analize, šta je u svemu bilo odlučujuće. Evidentno je da igramo puno bolje i uredu pobijediti jednu, dvije utakmice, ali onda pobijediš Zrinjki, pa Želju, pet ekipa u kontinuitetu, to je realno podvig."

Dobro, ali evo kak ste se uopće odlučili za Nestorovića budući da je o njemu vladao loš glas zbog slabih rezultata sa mladom reprezentacijom? Mora se priznati da je i to mangupski potez bio.

"Ja jako dugo znam Darka i oduvijek sam ga izuzetno cijenio. Pazite, rezultati koje je imao odnosno nemao s reprezentacijom nisu realan odraz njegovog realnog trenerskog kvaliteta. Čitav stjecaj okolnosti doveo je do toga da se ne proslavi. Ipak, ja sam znao koliko je dobar i ranije sam ga želio angažirati, ali nije bilo prilike ni prostora. Nestorović je radio u Kuvajtu i nije bio na dispoziciji. Čim je došla prilika za njegovim angažmanom to smo realizirali jer je on bio prvi na mojoj listi prioriteta. Darko je autoritativan trener, što je u našoj ligi najbitnije, jer ovdje je važnije poznavati mentalitet igrača i lige, zbog čega mislim da treneri sa strane nisu dobro rješenje.

Koliko ove pobjede kod Vas mijenjaju percepciju? Imate li sada drugačiju sliku kvaliteta, kakve su ambicije?

"Kvalitetniji smo nego na početku sezone, to je definitivno, ali ponavljavam liga je toliko neizvjesna i ekipe su toliko podjednake da nemamo pravo razmišljati o nečem većem osim o opstanku. Pogled na tabeli dobvoljno vam sve govori koliko će to biti teško."

Koliko bi Vi promijenili ovaj sastav i šta je potrebno da bi Zvijezda bila još bolja.

"Mi smo sada na prekretnici. Nakon pet uzastopnih poraza ubilježili smo pet pobjeda i to je sada na vagi bare-bare. Moglo je, ponavljam, otići sve u drugom smjeru, ali nije i sada je na nama da koliko-toliko nastavimo u istom ritmu. Imamo ovu pauzu da se još bolje pripremimo i osvježimo, a onda nam je ključni period da se nazimu što bolje pojačamo i spremimo. Nije isto kada imaš devet podjednako dobrih igrača i dvojicu koja su slabija i svih 11 koji su podjednaki. Tako da ćemo sigurno dovesti još neko pojačanje."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, da li smatrate da ste svojim potezom da prijavite igrače za koje ste smatrali da "prodaju" utakmice, donekle iskočili iz klišea? Na početku je Vaš potez djelovao začuđujuće, ali eto, i nakon te afere rezultati su postali bolji.

"Neću reći da su naši neuspjesi na početku sezone bili 100 posto uvjerovani nečasnim radnjama pojedinih igrača i svime što se dešavalo, ali gantajume da je barem 90 posto to utjecalo na naše igre i atmosferu. Može se nakon ovih pet pobjeda desiti da opadne naša forma, ali najbitnije je da sam ja to relativno rano uočio i počistio korov."

Top Komentari

mesut10
Našu ligu pratim onako površno. Koliko znam iz ove Zvijezde su se žalili na namještanje utakmica, sad nižu neke pobjede. Je li to zataškivanje problema ili neka kompenzacija za šutnju, ne znam? Uglavnom nešto mi ne ide da Zvijezda naniže 5 pobijeda. Volio bi da mi neko objasni ko prati situaciju.
13 4
Metropoljac
Mudro zboriš Mesut10
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi