Pet razloga za respekt

Mladi bh. košarkaši na EP B divizije

Pet razloga za respekt

Nakon što su naše mlade snage u utakmici 3. kola EP za košarkaše do 20 godina deklasirale vršnjake iz Bjelorusije, na njihovim licima se mogao vidjeti osmjeh, ali primjetiti i olakšanje zbog pobjede koja nas je ostavila u utrci za prolazom u drugi krug.

Nakon ubjedljive pobjede, kapiten tima Miralem Halilović (16 p, 6 sk.) je snažno odpozdravljao prisutnima jer se čitavo vrijeme nervirao što lopta nikako da počne slušati naš tim. Gajić (11 p, 10 skokova) je bio sretan i kao da je želio reći da se ovakva moćna partija ekipe i mogla očekivati i da nije bilo potrebe za nervoznim išćekivanjem ove utakmice. Za svo to vrijeme Ivić (24 p, 4 ukr.) već je davao svoje prve izjave.

Momci su u tom trenutku izgledali kao da bi mogli odigrati još jednu utakmicu.

Veliko se olakšanje moglo osjetiti u njihovim redovima jer su čitavo vrijeme ovi momci trpjeli klasični pritisak svake ekipe koja je domaćin jednog većeg takmičenja. Trpjeli su i manjak dana u pripremama. Trpjeli su momci i medijsku zapostavljenost i poslovično "bh-potcjenjivanje". Mnogo toga su morala nositi na svojim leđima, a mi ćemo pobrojati samo nešto od tog tereta. Otpirlike pet je razloga zbog kojih ova mlada reprezentacija BiH zaslužuje respekt.

Razlog br. 1: Samo 24 dana su izabranici Radomira Kisića imali na raspolaganju za pripreme. U ta 24 dana naša košarkaška selekcija je morala smjestiti dva mjeseca priprema koliko su u prosjeku imale sve ostale selekcije koje nastupaju na ovom šampionatu divizije B. Razgovarali smo sa ljudima iz mnogih ekipa i evo šta smo saznali. Makedonci su na okupu skoro dva mjeseca a za to su vrijeme organizovali turnir na kojem su nastupile i Srbija, ali i jedna selekcija iz SAD-a. Belgijanci, koji u svojim redovima imaju četvoricu "Amerikanaca" na okupu su još od maja. Izraelci su pripremne utakmice igrali u periodu kada se naši momci nisu još niti okupili. Tako je  otprilike izgledao program i ostalih selekcija.

Za to vrijeme, Kisić i Bašović su za samo 24 dana morali raditi i kondiciju i taktiku i akcije i šut (za šuterski trening je ostalo na žalost samo par dana). Ko se barem malo razumije u trenažne procese zna da se sve ove obaveze nisu mogle završiti u tom roku, to je apsolutno nemoguće.

Pa ipak, naša reprezentacija puca od snage (zato su i stigli minuse protiv Islanda i Bjelorusije), uigranost akcija se već prepoznaje, imamo i prepoznatljivu igru, a šut postaje sve bolji i bolji ( 44,8 u zadnjoj utakmici, 41,8 u onoj prije). I, eto prvog razloga zbog čega nam se dopadaju ovi momci. Odlično pariraju timovima koji su mnogo duže na okupu.

Razlog br.2: Ovaj razlog leži u volji Halilovića, Ivića, Buze, Lončara i ostalih da treniraju i po pet sati dnevno, da produžavaju treninge čim je dvorana slobodna, iako je unutra vladao pakao u ovim vrelim danima. Očito je želja, obaveza i čast nošenja državnog dresa nadvladala sve probleme. Bacanje na glavu za svakom loptom tokom priprema, pa čak i kada vodimo 20 razlike, može samo da nam imponuje.

Razlog br. 3: Ovu poziciju zauzima kapiten ovoga našeg tima Miralem Halilović. Malo je poznato da njegovo koljeno zahtijeva odmor uz medicinski tretman. Ali, ovaj, sa Zagrebom prvak Hrvatske će odmah nakon kampanje sa mladom započeti pripreme sa A selekcijom. Mogao se ovaj igrač zamaskirati prijeko potrebnim odmorom pred početak priprema sa ekipom koja će krajem avgusta na Eurobasket u Litvaniju. Svi bi to prihvatili, a Halilović ne bi bio ni prvi ni zadnji koji je na takav način isplanirao razdoblje tokom ljeta. Pa ipak, Halilović sa suigračima dijeli sve napore tokom ovih dana. U poplavi informacija koje se već godinama vežu za imena košarkaša kao što je recimo Preldžić, Halilović je gordi svjetionik u našoj košarci. Ovaj košarkaš je definitivno zanemarena priča u našim medijima.

Razlog br. 4:  Činjenica da naši mladi košarkaši veoma malo ili skoro nikako ne igraju u svojim klubovima, ali da njihove prezentacije rastu iz utakmice u utakmicu, bude naše simpatije. Ivić grije klupu u Borcu. Sladoje niti ne igra od kada je Slavija u financijskim problemima. Buza, Mujić, zaboravite, nikome se šansa ne daje, pogotovo kada krene pravljenje instant ekipa za jedan mjesec Lige-6. I zbog toga, jer ovi momci uporno podsjećaju na to da mogu, ali samo uz pravu priliku, zato su nam tako dragi.

Razlog br. 5:  Za kraj, borbenost. Onaj temelj koji moraš imati. Toga Kisicevim izabranicima ne nedostaje, pa je i to razlog ovoga teksta ali i naše naglašene pažnje prema ovome timu.

Rezultati četvrtog kola D-grupe Evropskog prvenstva B-divizije za košarkaše do 20 godina u Sarajevu:

Island - Belgija 69:80
Izrael - Bjelorusija 111:88

Slobodna je bila reprezentacija BiH.

Tabela:

1. Belgija 4 4 0 317:240 8
2. Izrael 3 2 1 246:239 5
3. Bosna i Hercegovina 3 2 1 225:228 5
4. Island 3 0 3 220:240 3
5. Bjelorusija 3 0 3 205:266 3

Parovi posljednjeg, petog kola (18. jula): BiH - Izrael, Bjelorusija - Island. Slobodna je Belgija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.