Peta u nizu: Demirović započeo, Čataković dokrajčio Švicarce

Nova pobjeda izabranika Vinka Marinovića

Peta u nizu: Demirović započeo, Čataković dokrajčio Švicarce

Edmir Škorić, foto: Dino Kurbegović

Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Heregovine danas je u Zenici, na terenu Trening centra N/FSBiH, pobijedila Švicarsku s 3:0 u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Izabranici Vinka Marinovića iza sebe imaju četiri vezana trijumfa, gol razliku 19:5, te su im realne šanse da se nađu na završnom turniru u Italiji i San Marinu.

Sada, nakon pete uzastopne pobjede, te šanse su povećane. Švicarci su nas porazili u prvom meču s 1:0, no danas su bili potpuno nemoćni, mada su se od početka postavili poprilično agresivno, željni bodova.

Iako su u prvih 10-ak minuta u par navrata gosti prijetili golu Trkulje, u 14. minuti je Menalo pogodio stativu na proigravanje Demirovića. Dvije minute kasnije Ćavar je pucao pored gola.

Na pogodak smo čekali 20 minuta. Menalo je uposlio Demirovića, mladi napadač Sochauxa maestralno izbacio jednog protivničkog igrača i onda matirao Baumanna za slavlje na tribinama.

U 26. minuti velika šansa za Kuzmanovića, ali nakon što je prethodno sve dobro uradio, nije baš najbolje šutirao, pa je Baumann lako pokupio loptu.

U 33. minuti Menalo je iz opasne zone izveo slobodnjak, Baumann odbio loptu, ali na pravom mjestu Demirović za novi pogodak i za sigurno vodstvo Zmajića.

Početkom drugog dijela lukav pokušaj Gojaka, ali je lopta otišla malo pored gola, a onda u šestoj minuti nastavka Demirović je u mat poziciji, no neuspješan pokušaj loba i ostao je bez hat-trika.

Imao je i Gojak novu šansu u 54. minuti, atraktivno je pucao, ali je Baumann odbranio. Švicarci su imali neke ne baš dobre pokušaje, pa je Oberlin tako u 72. minuti pucao preko gola iz slobodnjaka. Malo smo uspjeli da umrtvimo igru i da sačuvamo vodstvo, ali i da još jednom zatresemu mrežu Švicaraca.

Švicarce je dokrajčio rezervista Hamza Čataković golom u 87. minuti.

Izabranici Vinka Marinovića sada su prvi u grupi osam sa 18 bodova, ali Portugal i Rumunija, koji imaju 13 i 12 bodova, imaju po dvije utakmice manje.

Našu reprezentaciji već četiri dana čeka teško gostovanje kod Rumunije.

BiH - Švicarska 3:0
(Demirović 20, 34, Čataković 87)

BiH: Trkulja, Kadušić, Mihojević, Radeljić, Memija (c), Demirović, Gojak, Kuzmanović, Ćavar, Menalo, Lončar.

Švicarska: Baumann, Ruegg, Garcia (c), Hefti, Cumart, Bajrami, Domgjoni, Janjičić, Itten, Oberlin, Spielmann.

Top Komentari

ZmajBosanski18
Ovo ce biti buduca zlatna generacija 100%
24 0
EdinGR
Svaka čast našim momcima, odigrali su fantastičan meč, prije svega pametno. Do 15. minute igra je bila nešto lošija, a onda su počeli da dominiraju terenom.Ono što je također bitno jeste taj široki roster kojeg imamo, mislim od one genracije Salihovića, Džeke nismo imali bolji, pa smijem se usuditi i reći da je ovaj sadašnji dosta kvalitetniji od tog sa Džekom u vrhu napada.Očekivao sam Hadžiahmetovića u prvih 11 danas, Čavar je dobio priliku i apsolutno je opravdao, odličan meč, za Lončara neću trošiti riječi, samo ću reći da je bio fantastičan danas.Dobro je vidjeti da imamo budućnost na štoperkoj poziciji Mihojević, a prije svega Radeljić fantastičan danas.Gojak je bio dobar danas, može on i više ponuditi, malo je trčao ali je dosta pokzao u ofanzivnom dijelu.Igrač koji je prošle godine igrao u Alavesu, opravdao sva očekivanja, dosta je agilan naprijed (Demirović)Memija-kapitenski danas!Kadušić, šteta što nije ljevak, danas fenomenalan.Ako bi mogao naći dvije pozicije koje nisu pokazale previše, to su lijevo i desno krilo, Menalo i Kuzmanović, ali svakao da su bilio jako dobri u defanzivnom dijelu igre. Nema sumnje da ova dva igrača mogu više, imaju potencijal i kvalitet da postanu jedni od nosioca ove ekipe.Sve u svemu, odličan posao danas. Idemo dobit i tu Rumuniju!
23 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi