Zovko nakon novog nastupa u Italiji: Shvatio sam da u BiH ne računaju na mene
Foto: acspezia.com

Mladi golman Spezije

Zovko nakon novog nastupa u Italiji: Shvatio sam da u BiH ne računaju na mene · Intervju

E. Ganibegović

Dvadesetogodišnji bh. golman Petar Zovko danas je dobio šansu da brani u Kupu Italije za Speziju, a nakon utakmice se javio na upit SportSport.ba portala, te s nama podijelio svoje utiske nakon novog nastupa u Italiji, te o tome što ne dobija pozive u reprezentativne bh. selekcije.

U osmini finala Kupa Italije danas je Spezia gostovala u Bergamu kod Atalante. Upisali su poraz od 5:2, a svih 90 minuta kod gostiju je na golu proveo bh. golman Petar Zovko.

Bio je to njegov drugi nastup za Speziju u seniorskoj konkurenciji, nakon što je debitovao u Seriji A četvrtog januara, također protiv Atalante (2:2), kada je odigrao 73 minute.

Nakon utakmice Zovko, inače dijete NK Široki Brijeg, javio se i u intervjuu za SportSport.ba otkrio svoje utiske nakon novog nastupa u seniorskom fudbalu.

Iako je rezultat nepovoljan, sigurno ti je značila još jedna utakmica u seniorskom fudbalu. Kakvi su prvi utisci?

Oglasi

"Iako rezultat nije baš kao što smo željeli, vrlo sam sretan što sam imao priliku izaći pred toliko navijača i zaigrati ponovo protiv jedne moćne Atalante. Prvi utisci su uvijek predobri. Kad igraš na tako velikom nivou stvarno, to je svakom dječaku san."

Dva puta si branio ove sezone, oba puta protiv Atalante. Nadaš li se još nekom nastupu do kraja sezone, odnosno vidiš li realnu mogućnost da polako napreduješ ka statusu prvog golmana?

"Da, dva puta sam ove sezone branio protiv Atalante. Novom nastupu se nadam do kraja sezone ako se ranije spasimo od ispadanja ili tako neku čekati priliku. Što se tiče prvog golmana, moje je tu da treniram i da se borim. Ispred mene je jako dobar golman Dragowski, koji sada ima status prvog golmana. Ja to poštuje i vrlo dobar je momak."

Sa Spezijom imaš ugovor do ljeta iduće godine, razmišljaš li već o idućem koraku u karijeri, kakve su tvoje ambicije?

"Da, sa Spezijom imam ugovor do sljedeće godine. Iskreno, ne razmišljam dosta. To radi za mene moj agent Elvis Bašanović. Ja to njemu sve prepuštam, on pregovara i ja imam vjeru u njega."

Oglasi

Reprezentacija je svakako ono što najviše zanima navijače i čitaoce iz BiH. Iako si već dugo u Italiji, nema te čak ni na spiskovima U21 selekcije. Kako to utiče na tebe i na tvoje samopouzdanje? Da li si uopšte u kontaktu s ljudima koji su u i oko reprezentacije? Direktorom Misimovićem, selektorom U21 ili A reprezentacije?

"Reprezentacija je svima važna. Nisam nikad dobio nikakav kontakt. Zadnji put sam kontaktirao sa Slavenom Musom, to je bilo U-18 ili U-19, ne sjećam se ni ja. Ispočetka, prva dva-tri puta sam rekao 'Dobro, možda će doći, možda će doći', ali nakon toga shvatio sam da niko ne računa na mene. Uvijek je lijepo doći u reprezentaciju, vidjeti svoje stare prijatelje, ali šta je tu je, nije na meni.

Nisam u kontaktu ni s kim, pune dvije-tri godine, ako ne i više. Posljednji je put je bio sa Slavenom Musom 2020. ili 2019. godine. Baš nisam ni s kim u kontaktu u reprezentaciji."

Ukoliko ne dobiješ poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, da li je Hrvatska opcija?

"Ne bih to komentarisao da ne bi bilo nekakvih komentara. Na meni je da radim, a tu je agent Elvis Bašanović koji odlučuje." 

Podsjetimo, Zovko je produkt Širokog Brijega, a u ljeto 2018. godine otišao je u Sampdoriju gdje je proveo tri godine. U ljeto 2021. godine prešao je u Speziju gdje polako gradi seniorsku karijeru.

Za omladinske selekcije Bosne i Hercegovine (U-16, U-17 i U-18) upisao je ukupno pet nastupa.

Top Komentari

nakopitam
Nece te nikada pozvati jer nisi dobar sa midhom djekom. Ko razumije shvatice o cemu pisem.
3 7
Mowzilla
Golman koji tek na namahe dobiva priliku na golu je samo medijsko prepucavanje. Uz to nije bio stanju da se izjasni odlucno i da kaze JA ZELIM DA IGRAM ZA JEDNU I JEDINU! Ovako je sebi ostavio oskrinuta vrata i za komsije malo, kao da je, je li, pr'no...
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti